Καμπανάκι για την επιβράδυνση της επέκτασης της πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια, έκρουσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
"Καθώς αυξάνονται τα μερίδια αγοράς ορισμένων χωρών στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, θα επιβάλλουν επιπλέον φόρους για την προστασία των δικών τους βιομηχανιών," δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, Τούρκος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ενέργειας. "Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη για κάποιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια η ανάπτυξη στην καθαρή ενέργεια θα αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια και θα επιβραδυνθεί," πρόσθεσε.
Ο Μπιρόλ τόνισε ότι αυξάνεται η παραγωγή και η χρήση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια δεν καθοδηγούνται μόνο από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τη μείωση του κόστους, ανέφερε, με την ηλιακή ενέργεια να είναι πλέον η πιο οικονομική επιλογή για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται επίσης όλο και πιο ανταγωνιστικά ως προς το κόστος, λέγοντας: "Επί του παρόντος, η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα έχει σχεδόν φτάσει το ίδιο επίπεδο με εκείνη των συμβατικών οχημάτων.""Οι χώρες δίνουν πλέον μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα, επειδή γνωρίζουν ότι η καθαρή ενέργεια είναι η βιομηχανία του μέλλοντος. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι η καθαρή ενέργεια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις," σημείωσε.
Σύμφωνα με πρόβλεψη του IEA, η κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας στους τομείς ηλεκτρισμού, θερμότητας και μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 60% από το 2024 έως το 2030. Αυτή η ανάπτυξη θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας σχεδόν στο 20% έως το 2030, από 13% το 2023.
Απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού
Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Μπιρόλ δήλωσε: "Αυτά είναι στην πραγματικότητα πολύ πρόσφατα. Πρέπει να εξετάσουμε τα αποτελέσματα και τις λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων."Αλλά αν κοιτάξουμε τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και όταν οι ΗΠΑ δεν ήταν μέρος αυτής της συμφωνίας, υπήρξε μείωση των εκπομπών τους," σημείωσε. "Ελπίζω αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και χρόνια."
Ο χαλκός θα είναι εξίσου σημαντικός με το πετρέλαιο
Ο επικεφαλής του IEA υπογράμμισε τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία των κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, στη παγκόσμια μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. "Με την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η σημασία των κρίσιμων ορυκτών αυξάνεται ραγδαία," δήλωσε ο Μπιρόλ. Αυτά τα ορυκτά είναι απαραίτητα για βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η αιολική ενέργεια.
Ο Μπιρόλ εξήγησε ότι οι κορυφαίες εξορυκτικές εταιρείες, κυρίως στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που προηγουμένως βασίζονταν στον άνθρακα, πλέον κατευθύνουν τις επενδύσεις τους προς κρίσιμα ορυκτά, όπως ο χαλκός και το λίθιο. "Υπάρχει τεράστια ανάπτυξη εδώ. Όπως το πετρέλαιο είναι σήμερα ζωτικής σημασίας, έτσι και αύριο, για παράδειγμα, ο χαλκός θα είναι ένα εξίσου σημαντικό ορυκτό," είπε.
Πρόσθεσε ότι πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην εξόρυξη και επεξεργασία αυτών των ορυκτών, λέγοντας: "Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι αρκετά έμπειρη σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω η χώρα μας και οι επιχειρηματίες της να έχουν επίσης ένα μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη."Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα, ιδρύοντας το Ινστιτούτο Έρευνας Σπάνιων Γαιών το 2020 για την εξερεύνηση του δυναμικού κρίσιμων ορυκτών. Το 2022, η ανακάλυψη του δεύτερου μεγαλύτερου αποθέματος σπάνιων γαιών στον κόσμο στην κεντρική επαρχία Εσκισεχίρ έδωσε περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας σε αυτόν τον τομέα.