Μενού Ροή
εσεε
Βιομηχανία τροφίμων και Εμπόριο εκπέμπουν SOS για τις τιμές ενέργειας - Πίεση ΥΠΑΝ για τα περιθώρια κέρδους

Με την κυβέρνηση να πιέζει την αγορά για συγκράτηση των τιμών με “ψαλίδισμα” των περιθωρίων κερδοφορίας, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, το θέμα του ενεργειακού κόστους και πάλι αναδεικνύεται σε μείζον για χιλιάδες επιχειρήσεις. 

«Έχουμε πετύχει να έχουμε τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και επειδή μας ενδιαφέρει αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει να έχει αποτελέσματα, απευθυνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις της αγοράς και πιέζουμε με όλους τους τρόπους οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς, να μην περάσουν  όσο γίνεται στην ελληνική αγορά»,  σημείωσε μετά συνάντηση τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ και τις Βιομηχανίες τροφίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας τους να βάλουν και πάλι “πλάτη” στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τροφίμων, που τον περασμένο μήνα ήταν στο +0,1%. 

Ζήτησε, δε, οι πιθανές νέες ανατιμήσεις «να απορροφηθούν απ’ όλο τον χώρο των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών με μείωση του μεσοσταθμικού τους κέρδους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να εισπράττουν καλύτερες δυνατότητες και υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Ταυτόχρονα, πιέζουμε και αναμένουμε με ελέγχους οι οποίοι θα ενταθούν, περισσότερες πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές και όχι παραπλανητικές», κατέληξε ο υπουργός. 

Από την άλλη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στη χθεσινή σύσκεψη, που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα,  σημείωσαν από τη μία ότι θα κάνουν ο,τι είναι δυνατόν για να  βοηθήσουν, από την άλλη όμως ξεκαθάρισαν πως τα περιθώρια τους δεν είναι πολλά καθώς έχουν φθάσει στα όρια τους. 

Είναι χαρακτηριστική, όμως, η τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ιωάννη Γιώτη,  ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης έκανε λόγο για «τη χειρότερη περίοδο για τη βιομηχανία τροφίμων».  «Ήδη για να συγκρατήσουμε τις τιμές τρώμε από τις σάρκες μας, με δεδομένο ότι η πρώτη ύλη είναι τουλάχιστον το 50% του κόστους μιας βιομηχανίας ενώ αυξημένο είναι και το μισθολογικό και ενεργειακό κόστος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» ως προς τον τρόπο περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων κέρδους.

Εκπρόσωποι, επίσης, της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ υπό τον Πρόεδρο κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη και τον γενικό διευθυντή κ. Απόστολο Πεταλά αν και αποχώρησαν απ’ το υπουργείο χωρίς να κάνουν δηλώσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στη σύσκεψη διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν να ‘βάζουν πλάτη’ για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, προειδοποίησαν όμως ότι δεν διαθέτουν μεγάλη ευελιξία καθώς και για τις βάσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου στη χώρα, όπου σήμερα απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, που σε ενημερωτική συνάντησε με δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Δευτέρας, ανέδειξε το ζήτημα του λειτουργικού κόστους και δη της ενέργειας, ως ένας από τους παράγοντες, που “ροκανίζουν” τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο τζίρος των 172,6 δισεκ του εμπορίου του 2023, παρέμεινε, κατ΄εκτίμηση ο ίδιος το 2024, ωστόσο τα κόστη εκτοξεύθηκαν, λόγω ενέργειας, μισθολογικού κόστους και πρώτων υλών. Να σημειωθεί ότι το εμπόριο αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με πολυδιάστατη βαρύτητα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 25% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι εμπορικές. Από τις  918.724 επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ο κλάδος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πλήθος (226.009). 

Οι ΜμΕ

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 35% το διάστημα 2021-2023,  όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο με τίτλο «Η κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων με βάση τις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ», που επιμελήθηκαν οι Γιώργος Θανόπουλος και Απόστολος Μπόκας, στο πλαίσιο της  Ετήσιας Έκθεσης 2023 του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα «Ανταγωνισμός και Μικρές Επιχειρήσεις», που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του εν λόγω κεφαλαίου, η εμφάνιση του πληθωρισμού, ο οποίος από τα μέσα του 2021 και μετά καλπάζει, κυρίως εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας, που προκλήθηκε αρχικά λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και επιδεινώθηκε λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει δημιουργήσει νέες δυσκολίες, αβεβαιότητες και προκλήσεις. 

Για τις επιχειρήσεις οι ανατιμήσεις, ιδίως στις τιμές ενέργειας, προκάλεσαν σοβαρή άνοδο του κόστους λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Φεβρουάριος 2024), σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (87,8%) δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε τα τελευταία 2 έτη. Μεσοσταθμικά, για αυτές τις επιχειρήσεις το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε κατά 35%. 

Τομεακά, το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34,6%, στη μεταποίηση κατά 39,2% και στις υπηρεσίες κατά 33,1%. Τέλος, στις επιχειρήσεις εστίασης το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 46%.

Με βάση όσα αναφέρει, επίσης, η Έκθεση παραπέμποντας ι στην προηγούμενη έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ (2022), στην Ελλάδα παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος των τιμών στην ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ενέργεια είχε αυξηθεί κατά 41% το 2022 και στη συνέχεια, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, μειώθηκε κατά -13,4% το 2023. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας