Μενού Ροή
giannis maniatis
Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Γ. Μανιάτη: «Δεσμευόμαστε για πολιτικές στήριξης των ηλιακών θερμοσιφώνων»

Σε απάντηση της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Καθ. Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με την απουσία νέας στρατηγικής για θέρμανση και ψύξη στην Ε.Ε., ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Dan Jørgensen δεσμεύτηκε: «να θεσπίσει δύο στρατηγικές σχετιζόμενες με την θέρμανση και την ψύξη: το Σχέδιο Δράσης για τον Εξηλεκτρισμό και τη Στρατηγική για τη Θέρμανση και την Ψύξη», καθώς και ότι «θα συνεχίσει επίσης να χρησιμοποιεί τα μέσα εμπορικής άμυνας, όπου απαιτείται, με γρήγορο και αποδοτικό τρόπο».

Ο Γ. Μανιάτης τονίζει ότι κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας εγκατεστημένος σε ελληνικό νοικοκυριό εξοικονομεί έως και το 30% του λογαριασμού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα ο ελληνικός κλάδος των 35 ελληνικών επιχειρήσεων θερμοσιφώνων (ηλιακής θερμικής ενέργειας) απασχολεί πάνω από 5000 άμεσα εργαζόμενους, αποτελεί τον κορυφαίο ελληνικό κλάδο παραγωγής πράσινης ενέργειας και έναν από τους πέντε κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τεχνολογικές εφαρμογές ηλιακής θερμικής ενέργειας αναπτύσσονται και κατασκευάζονται κυρίως στην Ελλάδα, προσφέροντας στον οικιακό καταναλωτή, στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά και τη γεωργική παραγωγή, την δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή, πράσινη και ανεξάρτητη από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θερμική ενέργεια.

Δεδομένου ότι στην Ευρώπη η θερμότητα είναι το 50% της συνολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε, δηλαδή πολύ περισσότερο από αυτήν που απαιτείται για τα καύσιμα στις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια, είναι απαραίτητο να αποδοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ηλιοθερμία.

Στην Ευρώπη υπάρχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παραγωγική βάση, ικανή να καλύψει τη ζήτηση της ΕΕ για ηλιοθερμικά συστήματα, αποτελεί καθαρό εξαγωγέα παγκοσμίως και είναι ικανή να τριπλασιάσει την παραγωγή στην ΕΕ έως 2030, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα. Όμως, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην αποκεντρωμένη παροχή ανανεώσιμης θερμότητας, να διασφαλιστεί ότι η ηλιακή θερμική ενέργεια χορηγείται με παρόμοιους όρους κινήτρων όπως οι άλλες τεχνολογίες σαν τα φωτοβολταϊκά (π.χ. έκπτωση ΦΠΑ, κτιριακές υποχρεώσεις, πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.λπ.) και να προβλεφθεί στήριξη, τόσο για νέα συστήματα σε κτίρια όσο και στη βιομηχανία. Επιπλέον, υποστήριξη των κατασκευαστών ηλιακής θερμότητας στην ΕΕ για νέες επενδύσεις, ώστε να τους βοηθήσει να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Ασιάτες κατασκευαστές, κυρίως αυτούς που προμηθεύουν φωτοβολταϊκά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ηλιακή θερμότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος ηλιοθερμικών χώρα της Ευρώπης, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Στηρίζει εγχώριους προμηθευτές, ενώ για κάθε 1 € ΑΕΠ που προσφέρει ο κλάδος δημιουργούνται επιπλέον 1,43 € ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας