Μενού Ροή
ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΠΑ Υποδομών: Κρίσιμο 24ωρο για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις των 2,5 δις.

Σε παιχνίδι των αριθμών και μάλιστα για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι δύο κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα στον ενεργειακό τομέα, αυτή του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και εκείνη της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης είναι προγραμματισμένο από το ΤΑΙΠΕΔ, το άνοιγμα των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Συγκρούεται η κρατική ιταλική εταιρεία αερίου Italgas με την Τσέχικη εταιρεία EPH από την Τσεχία που σύμφωνα με διεθνή μέσα θεωρείται ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην Κεντρική Ευρώπη. Ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, που εκτός από τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ο βασικός μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας.

Τα νούμερα που μπορούν να αντλήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ (ελέγχουν το 35%) από την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν είναι αμελητέα. Μπορούν να φτάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ ή και ψηλότερα.

Ένα 24ωρο αργότερα, την Παρασκευή το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διαδικασία για την υποβολή προτάσεων για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Οι υποψήφιοι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μείνει στον διαγωνισμό είναι τρεις και συγκεκριμένα η CVC Capital Partners, η First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. και η MACQUARIE Group Limited.

Σε ότι αφορά το τίμημα, με την αποτίμηση στα 3 δισ. ευρώ, πλέον το 1 δισ. θεωρείται το κατώφλι για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Πριν από μερικούς μήνες η αγορά, αλλά ακόμα και η ίδια η Goldman Sachs προέβλεπε τίμημα κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. Τώρα ο πήχης έχει ανέβει υψηλότερα και η συζήτηση ξεκινά από το 1,5 δις. ευρώ.

Σημαντικό δέλεαρ για το τίμημα αποτελεί το νέο business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει από την υπογειοποίηση γραμμών και ένταξη οπτικών ινών τηλεπικοινωνιών, μέχρι την τοποθέτηση των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Ο προβληματισμός

Ο προβληματισμός είναι έκδηλος τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στους εκπροσώπους των μέχρι σήμερα βασικών μετόχων για τις δύο αποκρατικοποιήσεις.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι χαρακτηριστική η δήλωση πριν από μερικές εβδομάδες, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση στην Καθημερινή, όπου τόνισε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί μη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στην περίπτωση που το τίμημα κυμανθεί από ένα ύψος και κάτω.

Αυτό φέρεται να έχει γίνει καθαρό και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να το συνεκτιμήσουν για το προσφερόμενο τίμημα, αφού ο διαγωνισμός δεν προβλέπει δυνατότητα βελτίωσης.

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ Υποδομών, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδόν σίγουρη κατάθεση βελτιωμένων προσφορών και από τους δύο διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά από σχετικό αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ αν υπάρξει διαφορά μεταξύ τους έως και 15%, ενώ σε περίπτωση που η διαφορά ξεπερνάει και αυτό το ποσοστό τότε βελτιωμένη πρόταση θα ζητηθεί από τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά

ΔΕΠΑ Υποδομών

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35% και οι δύο μέτοχοι έχουν συμφωνήσει την από κοινού πώληση του 100% της εταιρείας, αφού όμως διαχωρίστηκε η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία πωλείται αυτοτελώς σε ποσοστό 65% και την οποία διεκδικεί μεταξύ άλλων κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-όπου πλειοψηφεί ο Ομιλος Λάτση- με την Edison

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce.

Έτσι, ο προτιμητέος επενδυτής θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στις τρεις παραπάνω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 10 Περιφέρειες στην ελληνική επικράτεια.

Ο Τσέχος και η φερόμενη σχέση

Μεγάλη συζήτηση και πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες υπάρχουν για έναν εκ των διεκδικητών την Τσέχικη εταιρεία EPH, που σύμφωνα με διεθνή μέσα θεωρείται ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην Κεντρική Ευρώπη. Ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, που εκτός από τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ο βασικός μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να συνεργάζεται με τον επενδυτικό όμιλο Emma Delta του δισεκατομμυριούχου Γ. Σμετς, ο οποίος αποτελεί τον βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας