Ο εταιρικός μετασχηματισμός και οι διοικητικές ανακατατάξεις στην Elpedison βάζουν σε νέες βάσεις την υλοποίηση ή μη δύο μεγαλόπνοων επενδυτικών πλάνων στη Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους περί των 600 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη επένδυση αφορά την κατασκευή πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης (project 150 εκατ.), στον Θερμαϊκό κόλπο και η δεύτερη την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου στα Διαβατά (project 450 εκατ).
Mετά την εξαγορά του 50% της Elpedison (που κατείχε μέχρι πρότινος η ιταλική Edison) από την HELLENiQ ENERGY στα τέλη του 2024, η διοίκηση ετοιμάζει το νέο business plan για την Elpedison, όπως επίσης και το νέο όνομα της.
Η HELLENiQ ENERGY πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εξετάζοντας την πώληση από την Elpedison πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τελικούς καταναλωτές όσο και τη σύναψη διμερών συμβάσεων PPAs με ενεργοβόρους καταναλωτές (βιομηχανίες).
Οι τελικές εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού για την εξαγορά αναμένονται μέχρι τον Μάιο ενώ η νέα… έκδοση της Elpedison αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στον πάγο… μέχρι νεωτέρας
Αναφορικά με τα επενδυτικά projects της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, είτε θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης και τα δύο, είτε θα εγκαταλειφθούν είτε θα προχωρήσει το ένα από τα δύο.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του energymag.gr, συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα με τη ζυγαριά να γέρνει προς το δεύτερο σενάριο χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, οι οποίες παραπέμπονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μονάδα αερίου
Βάσει των σχεδιασμών που είχαν εκπονηθεί πριν την εξαγορά της Elpedison από την HELLENiQ ENERGY, η νέα μονάδα αερίου συνδυασμένου κύκλου της Elpedison προβλέπεται να έχει ισχύ 826MW και η κατασκευή της συνδέεται σε ένα βαθμό και με το αν θα ρίξει άγκυρα το FSRU στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει εγκριθεί εδώ και καιρό από το ΥΠΕΝ η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη που καθορίζει τις λεπτομέρειες ανάπτυξης του εργοταξίου κατασκευής του σταθμού των 826 MW στα Διαβατά.
Ο κύριος εργοταξιακός χώρος χωροθετείται σε όμορο γήπεδο έκτασης 87.432,63 τ.μ. ,δυτικά της αδειοδοτημένης Μονάδας Παραγωγής Ηλ. Ενέργειας, στην εκτός σχεδίου περιοχή του αγροκτήματος Διαβατών, της Δ.Ε. Εχεδώρου στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ενώ ο δευτερεύων χωροθετείται σε γήπεδο έκτασης 49.885,84 τ.μ. δυτικά του Βιομηχανικού Συγκροτήματος.
Πέραν της κατασκευής της νέας μονάδας η Elpedison, έχει αναβαθμίσει την υφιστάμενη μονάδα ηλεκτρισμού (ισχύος 400MW) που λειτουργεί από το 2006 στην Θεσσαλονίκη, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία επιτρέποντάς της να μπορεί να σβήνει και να ανάβει ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, σε μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης και διείσδυσης των ΑΠΕ.
FSRU
Την ίδια στιγμή και το project «Thessaloniki FSRU» (πλωτή μονάδα αερίου που θέλει να εγκαταστήσει η Elpedison ανοιχτά του Θερμαϊκού) περιμένει πλέον τις αποφάσεις του μοναδικού μετόχου της εταιρείας, της HELLENiQ ENERGY.
Σε κάθε περίπτωση, θα αξιολογηθούν όλα τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης καθώς η διεθνής αβεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου (που για την ώρα εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης αν και μετά τους δασμούς Τραμπ ενδέχεται και η ενεργειακή αγορά να αποσταθεροποιηθεί εκ νέου) βάζει στο τραπέζι τον παράγοντα της ενεργειακής θωράκισης της χώρας σε καιρούς ιδιαίτερα ασταθείς με την μία κρίση να διαδέχεται την άλλη.
Η εταιρεία, βάσει του σχεδιασμού, θα αναπτύξει τον πλωτό σταθμό με δύο πλοία, ένα μόνο για αποθήκευση αερίου (FSU) και ένα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που θα έχουν συνολική χωρητικότητα 270-280.000 κ.μ. LNG.
Η πλωτή δεξαμενή θα αποτελείται από δύο πλοία δεμένα σε τεχνητή νησίδα, σε μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων (395 m X 204 m). Θα βρίσκεται σε απόσταση 3,45 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και περίπου 3,12 χιλιόμετρα ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα έρχεται σε θερμοκρασία -160 βαθμών Κελσίου και θα αεριοποιείται με τη χρήση του θερμότερου θαλασσινού νερού. Εν συνεχεία το αεριοποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους στη στεριά και με χερσαίο αγωγό στις εγκαταστάσεις της Elpedison στα Διαβατά.