Μενού Ροή
"Όλες σε ένα" στο υπουργικό οι ρυθμίσεις για τις ενεργειακές επενδύσεις

της Νεφέλης Ζορμπά

Οι πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γλασκώβη, για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 26).

Λίγες ημέρες αργότερα, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σκωτία, θα παρουσιάσει δύο σημαντικά σχέδια νόμου.

Πρόκειται για τον κλιματικό νόμο και για το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ.

Τι θα περιλαμβάνει

Όπως μάλιστα αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ θα περιλαμβάνει διατάξεις και για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών, εκτός από το θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη φάση της αδειοδότησης έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επικρατέστερο σενάριο για τα offshore αιολικά πάρκα προβλέπει ότι το κράτος θα προχωρήσει στη χωροθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων.

Η κατανομή θα γίνει στους υποψήφιους επενδυτές μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας και στη συνέχεια τα σχήματα που θα επικρατήσουν θα αναλάβουν να εξασφαλίσουν τις άδειες και να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων.

Τόσο τα υπεράκτια αιολικά όσο και οι αποθήκες ενέργειας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας για το 2030. ‘Έως τότε, σχεδόν το 70% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.

Υπεράκτια αιολικά και αποθήκες ενέργειας

Για να γίνει πράξη ο κυβερνητικός σχεδιασμός, θα πρέπει έως τότε να κατασκευαστούν υπεράκτιοι αιολικοί σταθμοί ισχύος περί τα 2 GW και αποθήκες ενέργειας με δυναμικότητα μεταξύ 2 και 3 GW.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η σημασία των θαλάσσιων αιολικών σταθμών αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030 και το 2050. Όπως τονίζουν, ο στόχος της Κομισιόν για το 2030 είναι η κατασκευή αιολικών έργων ισχύος άνω των 50 GW, ενώ για το 2050 η ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβεί τα 250 GW προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πως ετοιμάζεται η αγορά

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων η αγορά έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται.

Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία της Mytilineos για από κοινού ανάπτυξη με τη δανέζικη CIP υπεράκτιων υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Όπως και της προ μηνών αντίστοιχης ανακοίνωσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ισπανική Ocean Wind για πλωτά πάρκα, 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

Τα πλωτά αιολικά, η νέα γενιά επενδύσεων σε αιολικά, φωτοβολταϊκά, έργα στην αποθήκευση, όπως το 1 GW της ΔΕΗ, πέραν εκείνων της ΤΕΡΝΑ σε Αμφιλοχία και Αμάρι, είναι η ορισμένα από τα σημαντικά έργα που θα λάβει υπόψιν του το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2030.

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις και έργα συνολικού ύψους 44 δισ ευρώ. Στο νέο, οι προβλεπόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50 δισ ευρώ.

Ήδη έχουν προστεθεί τα συστήματα αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 450 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα 1,2-1,6 GW, μέχρι το 2030.

Ειδικά για την αποθήκευση ο χρόνος του πρώτου διαγωνισμού για μονάδες ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ ευρώ, έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον κ. Σκρέκα για τις αρχές του 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας