Μενού Ροή
Κόβει η Ευρώπη σταδιακά τα 2/3 του ρωσικού αερίου - Τι προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Τους βασικούς άξονες για να απαλλαγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα  ορυκτά καύσιμα που εξάγει η Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Η Ευρωπαική Ένωση προχωρά στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους όπως έκαναν γνωστό προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

Είναι δύσκολο αλλά εφικτό εάν θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ανέφερε ο κ. Τίμερμανς προσθέτοντας ότι θα μειωθούν κατά περίπου 2/3 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου. Περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα θα προέλθουν από εισαγωγές LNG, ενώ η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από βιοαέριο, υδρογόνο,  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (ενδεχομένως και κατά 85%), που περιλαμβάνουν ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στη διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει σχέδιο για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 , ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

REPowerEU – εξάλειψη της εξάρτησής της ΕΕ από το ρωσικό αέριο πριν από το 2030

Με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία πολύ πριν από το 2030, η ΕΕ προτείνει το REPowerEU, ένα σχέδιο, για την αύξηση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού της συστήματος και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών LNG  από μη Ρώσους προμηθευτές και ενίσχυση της χρήσης βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Ήδη πριν από το τέλος του έτους το RePowerEU θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά όγκους που ισοδυναμούν με τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από πέρυσι.

Χάρη σε αυτό, τους τελευταίους μήνες, η Επιτροπή θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια σειρά εταίρων σε όλο τον κόσμο για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών ή μέσω LNG. Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Ιαπωνία, η Νιγηρία, η Τουρκία, το Ισραήλ είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όγκους ρεκόρ εισαγωγών LNG τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να εισάγει επιπλέον 50 bcm LNG σε ετήσια βάση.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή παρουσίασε νομοθετικές προτάσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της απορρόφησης αερίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου – ενθαρρύνοντας έτσι την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια για όλους τους πολίτες στην Ευρώπη. Για να τονωθεί η παραγωγή βιομεθανίου στην ΕΕ , το σχέδιο REPowerEU θα στοχεύει σε 35 bcm παραγωγής βιομεθανίου έως το 2030, διπλασιάζοντας την τρέχουσα φιλοδοξία της ΕΕ, χρησιμοποιώντας βιώσιμες πηγές βιομάζας, όπως γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα.

Η REPowerEU θα δημιουργήσει επίσης έναν επιταχυντή υδρογόνου, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένη υποδομή, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και λιμενικές δυνατότητες. Η Επιτροπή εκτιμά ότι επιπλέον 15 εκατομμύρια τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου μπορούν να αντικαταστήσουν 25-50 bcm ετησίως εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2030 (10 mt εισαγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο από διάφορες πηγές και 5 mt περισσότερο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη, επιπλέον των 5 mt ήδη προγραμματισμένο).

Δεύτερος πυλώνας οι ΑΠΕ

Ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση είναι η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για τη μείωση της εξάρτησής από τα ορυκτά καύσιμα σε επίπεδο κατοικιών, κτιρίων και βιομηχανίας. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου REPowerEU της Επιτροπής. Η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων Fit for 55 της Επιτροπής θα μείωνε ήδη την κατανάλωση φυσικού αερίου μας κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 bcm, έως το 2030. Η άποψη για την ενεργειακή απόδοση δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σημαίνει όχι μόνο μείωση εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά και μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Τα μέτρα για το ενεργειακό σύστημα στο REPowerEU θα υποστήριζαν μια επιπλέον εξοικονόμηση άνω των 25 δισεκατομμυρίων εκ. ετησίως.

Ενθαρρύνεται η ταχεία ανάπτυξη ηλιακών, αιολικών και αντλιών θερμότητας. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και να μειώσει σημαντικά τη χρήση ορυκτών αερίων για ενέργεια και σε κτίρια. Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια , η Επιτροπή εκτιμά ότι επιταχύνοντας την ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον τελευταίο όροφο έως και 15 TWh φέτος, η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 2,5 bcm αερίου. Προτείνεται επίσης η δημιουργία 10 εκατομμυρίων αντλιών θερμότητας τα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές οικογένειες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο και να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να παρεμποδίζονται πολύ συχνά από μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης και άλλους διοικητικούς φραγμούς σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή ανακοίνωση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετριαστούν τα ρυθμιστικά σημεία συμφόρησης για να επιταχυνθούν οι ανανεώσιμες πηγές επιτρέποντας και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις βελτιώσεις της υποδομής του δικτύου. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τον Μάιο μια σύσταση για την ταχεία αδειοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αντιμετωπίζει τα βασικά εμπόδια και τις λύσεις ορθής πρακτικής για την αντιμετώπισή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας