Στην τελική ευθεία για την λήψη επενδυτικών αποφάσεων (θετικών ή αρνητικών) οδεύουν οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί των ΗΠΑ που «σκανάρουν» την Ελλάδα, αναζητώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων με την Κρήτη σε πρώτο πλάνο ενώ Πελοπόννησος και Ιόνιο έχουν δρόμο ακόμα.
Πάντως ακόμα και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, η ελληνική γραφειοκρατία πολλές φορές αποδεικνύεται… ισχυρότερη από τα γεωτρύπανα.
Πιο ώριμο το μπλοκ «νοτιοδυτικά της Κρήτης»
Η ExxonMobil, που είναι operator στην κοινοπραξία με την HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» παρατείνει τις αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση στο θαλάσσιο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η ExxonMobil, προχωρώντας για το θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» στο δεύτερο στάδιο των ερευνών, δηλαδή την απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων, στέλνει τα κατάλληλα σήματα για τους… θησαυρούς που μπορεί να κρύβει ο βυθός της Κρήτης, αν και αυτό δεν προεξοφλεί απαραίτητα πως θα πάρουν μπρος τα γεωτρύπανα.
Οι υπέρμετρες προσδοκίες και ο κίνδυνος διάψευσης
Εκτιμάται πάντως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράμετροι και ζυγιστούν και τα οικονομικά δεδομένα.
Όπως αναφέρουν με νόημα στο energymag.gr πηγές της αγοράς, «καλλιεργούνται πολλές φορές και από κυβερνητικής πλευράς υπέρμετρες προσδοκίες οι οποίες μπορεί και να διαψευστούν, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για οριστικές αποφάσεις».
Ακόμα κι αν ανάψει προχωρήσουν οι διαδικασίες για ερευνητική γεώτρηση, ο ορίζοντας για παραγωγική γεώτρηση (που θα «βγάλει» στην επιφάνεια το φυσικό αέριο για εμπορική εκμετάλλευση) εκτείνεται έως το 2030.
Πρόσφατα για το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) άναψε το πράσινο φως σε νέο αίτημα της ExxonMobil για παράταση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κοινοπραξίας που αφορούν στο πρώτο στάδιο των ερευνών στα «Δυτικά της Κρήτης».
«Παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2026, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δυναμικού της συμβατικής περιοχής σε υδρογονάνθρακες βάσει των πιο πρόσφατων σεισμογραφικών δεδομένων», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ στην απόφαση επί του αιτήματος της ExxonMobil.
Το γεγονός ότι η ExxonMobil ζήτησε νέα 12μηνη παράταση δείχνει το ενδιαφέρον της για την περιοχή, χωρίς βέβαια να προμηνύει απαραίτητα πως θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψει την έκταση στο ελληνικό δημόσιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο Οκτώβριο είχε χορηγήσει εξάμηνη παράταση μέχρι τις 9 Απριλίου 2025 στην ExxonMobil, και πλέον δίνει και νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
Το «παρών» με νόημα της Chevron και ο διαγωνισμός - πακέτο
Στο χορό των δυνητικών επενδυτών για την εύρεση αερίου στον ελλαδικό χώρο μπήκε πρόσφατα και ο έτερος αμερικανικός κολοσσός της Chevron, ο οποίος εκδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ».
Πρόσφατα μάλιστα έπεσαν οι υπογραφές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στην Υπουργική Απόφαση που αποδέχτηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron ενώ θα ακολουθήσει και η προκήρυξη ενός ενιαίου διεθνούς διαγωνισμού (για τα 3 μπλοκ), μέχρι το τέλος Απριλίου.
Το ναυάγιο των Ιωαννίνων και το εν δυνάμει ναυάγιο του Ιονίου
Την ίδια στιγμή, η ερευνητική γεώτρηση (για πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου) στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που θα πραγματοποιούσε η Energean σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό «Κούρεντα» του Δήμου Ζίτσας και επελέγη (με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν) έληξε άδοξα, εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες των δικαστικών προσφυγών.
Πρόσφατα, η Energean (75%), operator της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy (25%) για τους υδρογονάνθρακες στο «block 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας ζήτησε και έλαβε ένα χρόνο παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ για να λάβει πιθανή επενδυτική απόφαση ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση ενώ δηλώνει ανοιχτή και σε πιθανή συνεργασία με νέο εταίρο που θα θελήσει να μπει στο σχήμα.
Οι αποφάσεις για το μπλοκ 2 θα ληφθούν μέσα στο 2025 με τα δεδομένα που αντλήθηκαν έως τώρα να δείχνουν ένα αχνό φως στο τούνελ, χωρίς αυτό να προδικάζει το αποτέλεσμα για το οποίο δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία δεδομένης της γραφειοκρατίας.
Τον Δεκέμβριο του 2022 η Energean ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αν αναλογιστεί κάποιος πως ακόμα δεν έχει βρεθεί χερσαία βάση για τον εξοπλισμό που θα απαιτηθεί προκειμένου να γίνει η πρώτη γεώτρηση.
Ο χώρος αυτός ναι μεν έχει προβλεφθεί στο master planγια το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο ωστόσο… αγνοείται καθώς εκκρεμεί η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης).
Το άπιαστο (;) όνειρο των 250 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ, η Ελλάδα κατέχει σημαντικά κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο), ικανά ακόμη και για εξαγωγές προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Ευρώπης, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή με ευρείες γεωπολιτικές προεκτάσεις.
«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση απολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ.
Βάσει παλαιότερων εκτιμήσεων της ΕΔΕΥΕΠ, η αξία των κοιτασμάτων στο ελληνικό έδαφος δύναται να αγγίζει, σε αξία, τα 250 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και πράγματι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, κάτι το οποίο ουδείς γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.