Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom για τη διακοπή του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.
Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Το σχέδιο
Το εθνικό σχέδιο που έχει παρουσιαστεί προ μηνός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ως κεντρικούς άξονες την εγκατάσταση 4ης πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας, την παραγγελία έξτρα φορτίων LNG, την λειτουργία με ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών, και την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.
Στο μέτωπο της 4ης δεξαμενής, η παράδοσή της υπολογίζεται γύρω στις 30 Ιουλίου και θα αφορά ένα πλοίο με χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα του τέρμιναλ θα αυξηθεί έως και 77% σε σχέση με την υφιστάμενη χωρητικότητα, η οποία είναι 225.000 κυβικά μέτρα.
Στο άλλο μέτωπο, αυτό του λιγνίτη, τα ορυχεία έχουν ήδη αυξήσει τη παραγωγή τους και το σχέδιο «τρέχει» με ένα ρυθμό 5.000 - 6.000 επιπλέον τόνων την ημέρα για τις μονάδες της Μελίτη και του Αγ. Δημητρίου και 7.000-8.000 τόνων για τη Μεγαλόπολη.
Στόχος, η αύξηση κατά 45%-50% της εξόρυξης λιγνίτη στην διετία, (από 10,5 εκατ τόνους σήμερα σε πάνω από 15 εκατ τόνους), προκειμένου η παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια να ανέλθει στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Για να αποθηκευτεί στις αυλές των μονάδων όσο το δυνατόν περισσότερος λιγνίτης, έχουν τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας η συντριπτική πλειοψηφία των επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού το συσσωρευόμενο καύσιμο είναι μόνο για ώρα ανάγκης.