Μενού Ροή
mitsotakis bloomberg
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Τι είπε για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, στη δημοσιονομική ισορροπία καθώς και στα θέματα ενέργειας στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».

Πράσινη Συμφωνία

Πιστεύω ότι θα είναι η λυδία λίθος για τη νέα Επιτροπή το αν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και αν μπορούμε να κάνουμε την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει για όλους, διότι η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς μια πολύ γρήγορη πράσινη μετάβαση για την επίτευξη κάποιων ονομαστικών στόχων, πρέπει επίσης να λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις μας.

Εάν οδηγήσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία στην καταστροφή, ενώ κάνουμε την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει και αντιπροσωπεύουμε μόνο το 6% των παγκόσμιων εκπομπών, δεν νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. 

Αλλά αν αυτό απαιτεί την αναπροσαρμογή του ρυθμού και, φυσικά, την εξέταση της συνολικής ρυθμιστικής επιβάρυνσης, τάσσομαι υπέρ", τόνισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις "Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση γενικώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στην Επιτροπή, ότι αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε. Πιστεύω πολύ στην πράσινη μετάβαση, αλλά πιστεύω επίσης πολύ ότι δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στον μετριασμό των συνεπειών μακροπρόθεσμα, στο πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές μας το 2035 ή το 2040, που πρέπει να το κάνουμε.

Συνεχίζοντας, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα επωμίζονται μεγαλύτερο κόστος από άλλες αγορές, κάτι που δεν είναι δίκαιο. «Είμαι υπέρμαχος της πράσινης συμφωνίας, όμως θα πρέπει να δουλέψει για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, πέραν των στόχων για μείωση των εκπομπών το 2030 και το 2050, θα πρέπει να δούμε «τι γίνεται με το κόστος της μετάβασης» και πως θα προσαρμοστούμε στους άμεσους στόχους και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην πυρηνική ενέργεια ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις με τους μικρούς αντιδραστήρες», σχολιάζοντας ότι στην Ευρώπη αποτελεί πραγματικότητα και καθώς πρόκειται για τεχνολογία χαμηλών εκπομπών,  θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της μετάβασης.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν συνιστά απλώς προτεραιότητα, αλλά αποτελεί θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι άλλες πολιτικές» της κυβέρνησης καθώς και ότι έχει επιτευχθεί «αύξηση των εσόδων μειώνοντας τους φόρους.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί και επειδή καταφέραμε να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που να μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι σε θέση να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσουμε το χρέος μας με ρυθμό ρεκόρ. Δεν πιστεύω ότι έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε μία πετυχημένη συνταγή», τόνισε. «Γνωρίζουμε ότι όποιο όφελος δημιουργήσουμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, δεν μπορούμε απαραίτητα να ξοδέψουμε τα χρήματα, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αν αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε συστηματικά τα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Πιστεύω ότι αυτή ήταν μια επιτυχημένη φόρμουλα, συνολικά.

Οι αγορές είναι σαφώς ικανοποιημένες με αυτό που κάνουμε. Βέβαια, υπάρχει παράπλευρο όφελος όσον αφορά το τι συμβαίνει με τον τραπεζικό τομέα, αλλά και η δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια, επωφελούμενες επίσης από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για να το πω ξεκάθαρα, χρειαζόμαστε αυτό το περιβάλλον προκειμένου να τονώσουμε τις επενδύσεις, διότι τα θεμέλια δεν αρκούν για να χτιστεί ένα σπίτι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αφού δημιουργήσουμε μια σταθερή δημοσιονομική βάση, είναι να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα και όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων».

Υπογράμμισε δε πως «όταν εξετάζουμε τη γεωπολιτική, αυτό που μπορεί να είναι πρόκληση μπορεί επίσης να είναι ευκαιρία. Για παράδειγμα, βλέπουμε την Ουκρανία και τη φρικτή κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τις ενεργειακές ροές, έχει ανοίξει μια νέα όδευση για την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σύστημα μέσω της Ελλάδας. Πρόκειται για αέριο που φτάνει μέχρι την Ουκρανία».

Πρόωρη αποπληρωμή των 5 δις

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα, το 2025, ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δανειστεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε επικεντρωθεί αμείλικτα στη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε στην εκδήλωση στην Αθήνα. «Είναι μια ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στα δημόσια οικονομικά μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας