Η προώθηση του θεσμού του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή, όπως είπε, χθες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να ενισχύσει το πλαίσιο διαφάνειας κι ελέγχου της αγοράς ενέργειας που πλέον είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος.
‘Έτσι, όπως, είπε χτες ο επικεφαλής της Αρχής, Αθ. Δαγούμας, σε συνέντευξη τύπου “με το εργαλείο του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή επιδιώκεται να δοθεί στον καταναλωτή μια πρόσθετη επιλογή στην περίπτωση που η διαβίβαση του παραπόνου στον προμηθευτή του δεν οδήγησε σε ικανοποίησή του: εφόσον πρόκειται για αστικής/εμπορικής φύσεως διαφορά, ο καταναλωτής μπορεί προσφύγει σε ειδική διαδικασία Ενεργειακής Διαμεσολάβησης, καταρχήν –αλλά όχι αποκλειστικά- με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας MyRAE.”
Όπως είπε ο κ. Δαγούμας οι επιμέρους βασικές ρυθμίσεις του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή είναι ως έξης με βάση την εισήγηση που έχει κάνει η ΡΑΕ στην κυβέρνηση:
α) Ποιοι μπορούν να προσφύγουν
Προτείνεται το εργαλείο να αφορά καταρχήν οικιακούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
β) Κατά ποιων
Το εργαλείο θα παρέχεται σε πρώτη φάση για την επίλυση διαφορών των οικιακών πελατών με τους προμηθευτές τους (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) και διαχειριστές. Σημειωτέον ότι εάν ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής ιδρυθεί σε εφαρμογή του άρθρου 26 της οδηγίας 2019/944/ΕΕ (βλ. αναλυτικά παρακάτω υπό ΙΙ), η συμμετοχή των προμηθευτών καθίσταται υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση, οι προμηθευτές θα συμμετέχουν εθελοντικά στο υπό εξέταση εργαλείο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι υφίστανται σήμερα εγκεκριμένοι Φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Συνήγορος του Καταναλωτή , οι οποίοι καταρχήν θα μπορούσαν να επιληφθούν ενεργειακών καταναλωτικών διαφορών. Πλην, όμως, η σύσταση εξειδικευμένου Ενεργειακού Διαμεσολαβητή ο οποίος θα λειτουργεί καταρχήν online μέσω μιας εύχρηστης ειδικής πλατφόρμας πιθανολογείται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την εξωδικαστική επίλυση διαφορών οι οποίες, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Παράπονα για λογαριασμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράπονα για τους λογαριασμούς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021, οι καταναλωτές που είχαν υποβάλει αίτημα στο MyRAE ήταν μόλις 149, όταν τους μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος έως 21 του μήνα, τα συγκεντρωτικά μηνιαία νούμερα είναι, 1.354, 1.647, 1.848 και 764, αντίστοιχα.
Όπως είπε, ο κ. Δαγούμας τα αιτήματα στην πλατφόρμα που αφορούν σε πρόβλημα με τον λογαριασμό και με τη σύμβαση αποτελούν σταθερά πάνω από το 50% του συνόλου των αιτημάτων που υποβάλλονται στο MyRAE. “Κατ’ εκτίμηση, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που δηλώθηκαν ως «άλλο» (2999) αφορούν σε προβλήματα με τον λογαριασμό ( αμφισβήτηση χρεώσεων, αμφισβήτηση ρήτρας αναπροσαρμογής, μη κατανόηση λογαριασμού)” σημείωσε και όπως είπε:
→ 5.898 καταναλωτές έχουν λάβει την πρώτη απάντηση εντός 15 ημερών
→ 375 καταναλωτές έχουν λάβει την πρώτη απάντηση εντός 16-30 ημερών
→ 1.647 καταναλωτές έχουν λάβει την πρώτη απάντηση 30 μέρες ή και παραπάνω, μετά την σχετική υποβολή του αιτήματος
Για κάθε αίτημα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίψουν έως και τρεις (3) φορές την απάντηση που λαμβάνουν από την εταιρία ως ανεπαρκή. Μετά την τρίτη απόρριψη από τον καταναλωτή το αίτημα καταχωρείται οριστικά ως απορριφθέν. Μελλοντικά, σε αυτό το σημείο θα ξεκινάει η δυνατότητα δωρεάν ενεργειακής διαμεσολάβησης.
Στο μικροσκόπιο 7,5 εκ μετρητές
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επίσης, χτες ο επικεφαλής της Αρχής, δημιουργείται μια βάση δεδομένων με τα 7,5 εκατ. των μετρητών καθώς η ΡΑΕ έχει ζητήσει από όλους τους παρόχους να της αποστείλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου όλα τα τιμολόγια των πελατών τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα.
Έτσι, η Αρχή θα ελέγξει για όλο το δεδομένο 10μηνο το τι έκαναν οι πάροχοι με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τις επιδοτήσεις η του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και τις χρεώσεις των δημοτικών τελών στους καταναλωτές.
“Στα πλαίσια της εφαρμογής της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία από τους Προμηθευτές. Ομοίως έχουν ζητηθεί και ως προς την εφαρμογή των ρητρών σε παλαιότερες περιόδους. Η ανάλυση τους είναι επίπονη (7 εκατ. μετρητές συνολικά η ΧΤ) Ομοίως με τη χονδρεμπορική αγορά, έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη εργαλείου Παρακολούθησης τηςΛιανικής Θα βοηθήσει και την εξυπηρέτηση Καταναλωτών και την επίλυση διαφορών του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή” ανέφερε ο κ. Δαγούμας.
Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 5 Προμηθευτές (3.5 εκατ. ευρώ) για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Διαχειριστές για το 2020, έγιναν ακροάσεις 12 Προμηθευτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το 2021.
Όπως είπε η εποπτεία της ΡΑΕ ήταν αποτελεσματική. ”Παρά τις δυσχέρειες που υφίστανται στην αγορά λιανικής (αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, διακανονισμοί, πίεση στη ρευστότητα) διαπιστώνεται βελτίωση στην προσήκουσα καταβολή. Προμηθευτές έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παρέχει επαρκείς εγγυήσεις και τηρεί με συνέπεια τους όρους των διακανονισμών που έχουν συμφωνήσει με τους διαχειριστές.”