Μενού Ροή
Μέτρα ανάσα για τις βιομηχανίες-Πώς θα ανταπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις με αντικείμενο δέσμη μέτρων θωράκισης της ενεργοβόρου βιομηχανίας έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους. Το θέμα έχει χαρακτήρα επείγοντος για πολλές εταιρείες με δεδομένο ότι τέλος του έτους και εντός των πρώτων μηνών του 2023 λήγουν οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με σταθερές τιμές που είχαν συνάψει με τη ΔΕΗ και η «εναλλακτική» των τιμολογίων που θα είναι συνδεδεμένα με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος θα εξέθετε τις βιομηχανίες σε κόστος ενέργειας που θα υπονόμευε τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

Ήδη η κυβέρνηση -δια στόματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα- έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρώτο «σήμα» ενισχυμένης στήριξης όλων γενικά των επιχειρήσεων με τη γενναία αύξηση της οριζόντιας επιδότησης για τον Ιανουάριο στα 134 ευρώ/MWh (από 34 ευρώ/ΜWh που ήταν το Δεκέμβριο) για όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης. Την ίδια στιγμή, υπό επεξεργασία βρίσκεται ένα «στοχευμένο» πακέτο για την ενεργοβόρο βιομηχανία, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει στο επίκεντρο την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ενέργειας (PPA), τα οποία θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας όχι μόνο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, αλλά και ορατότητα για το ενεργειακό τους κόστος σε βάθος χρόνου.

Ευκολότερη η σύναψη PPA με τη ΔΕΗ και παραγωγούς ΑΠΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών έχουν δεσμευθεί για αλλαγές που θα διευκολύνουν τη βιομηχανία να συνάψει PPA τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με τους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς στην παρούσα φάση, ο τρόπος εφαρμογής του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και η μη εξαίρεση των PPA από αυτό ουσιαστικά «μπλοκάρει» την εφαρμογή των εν λόγω συμβολαίων. Σημειώνεται ότι κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι ο τρόπος εφαρμογής του πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι  συμβατός με τον Κανονισμό της ΕΕ (2022/1854) με τον οποίο θεσπίστηκε αντίστοιχος μηχανισμός για όλο το μπλοκ. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν, ο Κανονισμός προβλέπει ότι όταν το πλαφόν εφαρμόζεται σε μια διμερή σύμβαση, πρέπει να εφαρμόζεται στα πραγματικά έσοδα του παραγωγού και όχι στα προσωρινά, ήτοι μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής.

Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές και τι είδους εγγυήσεις θα δοθούν για τα PPA που θα συναφθούν. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν πάντως ότι το νέο πλαίσιο για τα PPA θα απαιτήσει κάποιο χρόνο να εφαρμοστεί (μήνες), δεδομένου ότι προϋποθέτει μεταξύ άλλων αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ενώ θα πρέπει να περάσει και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Προκύπτει λοιπόν ένα χρονικό «κενό» στις αρχές του 2023 το οποίο απομένει να φανεί πώς θα αντιμετωπιστεί.   Η αυξημένη κινητικότητα όμως που καταγράφεται -και σε ανώτερο επίπεδο- και  η πολιτική βούληση που διαφαίνεται για μια λύση που θα ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επιτρέπει αισιοδοξία…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας