Μενού Ροή
Σδούκου: Η Ελλάδα στηρίζει τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του αγωγού TAP

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει τα σχέδια για διπλασιασμό της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑP -που φέρνει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη- έστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρέμβασή της στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

Η κ. Σδούκου -που εκπροσώπησε τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα- τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι  στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, ενώ και άλλες αγορές στη Νοτιοανατολική  Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αυξημένη χωρητικότητα του ΤΑΡ.

Ο διασυνδετήριος

Για παράδειγμα, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος εισέρχεται πολύ σύντομα στη φάση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης -σε συνέχεια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του market test-  θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διέξοδος για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου.

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας ανέδειξε επίσης την προσπάθεια της Ελλάδας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του TAP και τόνισε ότι σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα και «κουμπώνουν» με τον ΤΑP,  όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB (για τον οποίο επίσης εξετάζεται η αύξηση δυναμικότητας) αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης -που σχεδιάζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024- προωθούν τον σχεδιασμό της ΕΕ για αύξηση του ρόλου του αζέρικου αερίου στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Eως το 2025 η δυναμικότητα του IGB θα μπορούσε να αυξηθεί στα 5 δις. κυβικά μέτρα/έτος με την προσθήκη ενός ακόμα Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, ενώ και ο αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025 (σ.σ. υπό την αίρεση ασφαλώς της λήψης της FID από τον ΔΕΣΦΑ και τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Β. Μακεδονίας). Ο  εν λόγω αγωγός έχει σχεδιαστεί με αρχική δυναμικότητα 1,5 bcm ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα τρία bcm, αλλά και προδιαγραφές ώστε να μεταφέρει και υδρογόνο.

Στρατηγική σημασία

Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, ο TAP αποτελεί στρατηγικής σημασίας υποδομή που ενισχύει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Είναι επίσης ο «κεντρικός αγωγός» που διευκολύνει την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα ανανεώσιμα αέρια και το υδρογόνο μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «πράσινου» και ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος με προσιτές τιμές και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη στήριξή της στα σχέδια της εταιρείας που διαχειρίζεται τον TAP και άλλων συμμετεχόντων της αγοράς αφενός για τη χρήση ανανεώσιμων αερίου και υδρογόνου στους υφιστάμενους αγωγούς, αφετέρου για τη δημιουργία υποδομών ειδικά για μεταφορά υδρογόνου στο μέλλον.

Διπλασιασμός

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα η εταιρεία TAP AG ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2027 μπορεί να έχει διπλασιαστεί, από τα 10 δισ. στα 20 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) η χωρητικότητα του Διαδρατικού Αγωγού. Εχει ήδη ξεκινήσει  η διαδικασία δέσμευσης πρόσθετων ποσοτήτων 1,2 δισ. κυβικών μέτρων από τους ενδιαφερόμενους, ενώ ένας δεύτερος γύρος δέσμευσης χωρητικότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον και ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίζ Σαχμπάζοφ, η Συνοδος επιβεβαίωσε τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

Οι κ.κ. Σίμσον και Σαχμπάζοφ χαιρέτισαν την πλήρη λειτουργία του Νοτίου Διαδρόμου κάνοντας ειδική μνεία στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB ως «μια ακόμα σημαντική εξέλιξη για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας στην Ευρώπη» Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στη διεύρυνση του Νοτίου Διαδρόμου που θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητική πηγή προμήθειας για νέες αγορές.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας