Μενού Ροή
Κοινά ενεργειακά σχέδια για Βέλγιο και Γερμανία

Το Βέλγιο και η Γερμανία συμφώνησαν να συνδέσουν τα δίκτυα υδρογόνου τους, να διπλασιάσουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και να εκπονήσουν μελέτη για την κατασκευή μιας δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δύο κρατών στην πρώτη βελγο-γερμανική σύνοδο κορυφής για την ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο υποδέχθηκε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου) στο Ζεεμπρούγκε, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι δύο τους συζήτησαν για την ενέργεια στο πλαίσιο της πρώτης βελγο-γερμανικής ενεργειακής συνόδου κορυφής.

Το Ζεεμπρούγκε διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Βερολίνο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία – σε αντίθεση με το Βέλγιο (6,6% του εφοδιασμού του το 2020).

Από την έναρξη του πολέμου και τις περικοπές στη ροή του φυσικού αερίου, οι εξαγωγές του Βελγίου προς τη Γερμανία άλλαξαν σημαντικά και οι ροές LNG από το Βέλγιο βοήθησαν στο να αναπληρωθεί το αέριο που ερχόταν πριν μέσω του Nord Stream 1.

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία δεν διέθετε υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τώρα, κατασκεύασε τερματικούς σταθμούς LNG και σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητά με την κατασκευή μόνιμων τερματικών σταθμών. Ωστόσο, το Βερολίνο θα εξακολουθεί να βασίζεται στις εισαγωγές μέσω του Βελγίου για κάποιο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου πιέζει για περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Εκτός από την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, στόχος της σειράς συναντήσεων ήταν η επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διασφάλιση του μέλλοντος των βελγικών και γερμανικών βιομηχανιών.

Κατά τη διάρκεια ενός σημείου Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντε Κρο υπογράμμισε ότι «είναι λογικό όταν οι βιομηχανίες σας συνδέονται, να συνδέονται και οι ενεργειακές υποδομές σας».

Ο Ντε Κρο ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία και το Βέλγιο μοιράζονται την κοινή βούληση να διατηρήσουν τις βιομηχανίες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες συζήτησαν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, οι οποίες δεν αρκούν για να αποτρέψουν την αποχώρησή τους από την Ευρώπη, αλλά είναι ωστόσο σημαντικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσβαση στην ενέργεια, τη χρηματοδότηση και την καινοτομία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μετά τις συναντήσεις, ο Ντε Κρο ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία (με έναρξη εργασιών φέτος), να συνδέσουν τα δίκτυα υδρογόνου τους και να ξεκινήσουν μελέτη για την κατασκευή νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το Βέλγιο και η Γερμανία διαθέτουν επί του παρόντος μία ενεργειακή διασύνδεση που κατασκευάστηκε το 2020 – την ALEGRO. Στη συνέντευξη τύπου, ο Ντε Κρο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης του ALEGRO. Αυτή η νέα διασύνδεση θα μπορούσε να έχει δυναμικότητα 1 γιγαβάτ HVDC και να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2028.

«Σήμερα δώσαμε ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία. Το Βέλγιο είναι ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό σταυροδρόμι. Σήμερα για το φυσικό αέριο για τη Γερμανία και αύριο για την ενέργεια του μέλλοντος: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Τίνε βαν ντερ Στράτεν .

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας