Η Βουλγαρία και η Τουρκία θα διερευνήσουν επιλογές για την αύξηση της ικανότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα κοινά τους σύνορα, μια κίνηση που μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερες ροές από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση των τρεχουσών συμφωνιών έως τις 2 Μαΐου, προτού επιδιώξουν μια πολιτική απόφαση για την επέκταση των επιλογών συνοριακής διέλευσης, ανάφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας το Σάββατο, μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη μοναδική ενεργή διαδρομή αγωγού για το ρωσικό αέριο που ρέει προς την Ευρώπη, αφού η Ουκρανία τερμάτισε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Ρωσική Gazprom να διαμετακομιστούν έως και 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στο τέλος του περασμένου έτους. Η διαδρομή της Βουλγαρίας, η οποία σήμερα μεταφέρει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και χρησιμοποιείται σχεδόν σε πλήρη χωρητικότητα, είναι μια επέκταση του TurkStream, ένας αγωγός της Μαύρης Θάλασσας που σχεδιάστηκε για να παρακάμψει την Ουκρανία που ολοκληρώθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διατηρήσει δεσμούς με το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Σερβίας, εξαρτώνται από την Gazprom για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών τους, αν και ορισμένοι έχουν ζυγίσει εναλλακτικές πηγές όπως το Αζερμπαϊτζάν από τότε που ο πόλεμος της Ρωσίας διέκοψε τις παραδόσεις. Η Σλοβακία έχει πει ότι θα πολλαπλασίαζε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από το TurkStream από τον Απρίλιο.
Η Τουρκία “ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος στην εκπλήρωση των προτεραιοτήτων μας που σχετίζονται με τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια, ” Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέχο Στάνκοφ είπε, σύμφωνα με τη δήλωση.
Η Βουλγαρία έχει επίσης πρόσβαση σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, καθώς και σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προτείνει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, αλλάζοντας το μείγμα φυσικού αερίου καθώς ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με την Gazprom λήγουν φέτος.