Μενού Ροή
Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ο δεύτερος διαγωνισμός για τις standalone μπαταρίες - Τα σενάρια για μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης - Τι ανέφερε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Εν αναμονή του δεύτερου διαγωνισμού για τις standalone μπαταρίες, πιθανής ισχύος ακομα και πάνω απο 300 MW, βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά το OT Forum στην ΔΕΘ η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο επόμενος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Τούτο σημαίνει πως η υποβολή των προσφορών θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η οριστική λίστα των επιλεγέντων σταθμών θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Στο δεύτερο αυτό διαγωνισμό, δεν αναμένεται παρά να δούμε ελάχιστες επιμέρους βελτιώσεις σε σχέση με τον πρώτο, κάτι που σημαίνει πως η διαδικασία θα «τρέξει» σε γενικές γραμμές με τον ίδιο τρόπο.

Κατά την υφυπουργό, πάντως, ξεκινούν συζητήσεις με την DG Comp της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί το σχήμα και να καταστεί εφικτό να χωρέσουμε στην Ελλάδα ακόμη περισσότερη ισχύ αποθήκευσης.

Και επειδή για να εγκριθεί το σχήμα ενίσχυσης για ένα διαγωνισμό ΑΠΕ με μπαταρίες, απαιτείται πρώτα κοινοποίηση στην DG Comp, η υφυπουργός θα στειλει σύντομα σχετικό request στην ΕΕ.

Ενόψει πάντως του δεύτερου διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο μείωσης του ύψους της επενδυτικής ενίσχυσης για όσα έργα θα εγκριθούν.

Τι θα σήμαινε κατι τέτοιο; Ότι η επενδυτική ενίσχυση για αυτό το δεύτερο κύμα standalone μπαταριών θα είναι τελικά μικρότερη από 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, δηλαδή από το ύψος το οποίο ίσχυσε για την πρώτη δημοπρασία.

Γιατί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο;

Η σκέψη αυτή του ΥΠΕΝ συνδέεται με τα πολύ χαμηλά και άκρως ανταγωνιστικά επίπεδα στα οποία φαίνεται οτι κινούνται τα προσδοκώμενα έσοδα των επενδυτών από τις standalone μπαταρίες.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πολύ χαμηλές «ταρίφες» των μονάδων που προκρίθηκαν μέσω του πρώτου διαγωνισμού.

Τυχόν μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει σε αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος, πάνω από τα 300 μεγαβάτ που προβλέπεται για την επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, το σχήμα στήριξης θα ανοίξει τελικά τον δρόμο για εγκατάσταση στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ενός χαρτοφυλακίου μεγαλύτερης ισχύος από 1.000 μεγαβάτ, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Κατά τον πρώτο διαγωνισμό, μεσοσταθμικά, οι προσφορές ήταν κατά 57% μικρότερες από την τιμή αφετηρίας στη διαδικασία, δείγμα ότι η αγορά τοποθετηθεί πιο χαμηλά τον «πήχη» για τα εγγυημένα έσοδα από τη συμμετοχή στις αγορές.

Ειχαν κυμανθεί από τα 33.948 ευρώ έως τα 64.122 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς του διαγωνισμού, που είχε καθοριστεί στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος.

Και τι δείχνουν τα μικρότερα εγγυημένα έσοδα από τις αγορές; Δείχνουν πως στα business plan των συμμετεχόντων, η συμμετοχή στο CAPEX με 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ αποδείχθηκε να έχει μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στις επενδύσεις, ως προς τα επίπεδα που οι ίδιοι οι επενδυτές θεωρούν εύλογα για την απόσβεση των μονάδων και τα περιθώρια κέρδους.

Άλλωστε αν κατι επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο σχήμα στήριξης για επενδυτική ενίσχυση.

Και επειδή οι standalone μπαταρίες θα παίξουν κομβικό ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ - το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ μιλά για έργα 3,1 γιγαβάτ έως το 2030- είναι σημαντικό να δρομολογηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες από τις τρεις δημοπρασίες.

Βέβαια, εφόσον τελικά προκριθεί η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στον δεύτερο διαγωνισμό, αυτό θα σπρώξει ανοδικά τις προσφορές που θα υποβληθούν για λειτουργική ενίσχυση. Επομένως, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η όποια μείωση να έχει περιορισμένη επίδραση στην «ταρίφες» των σταθμών που θα προκριθούν.

Δεδομένου πάντως ότι η Αρχή θα χρειαστεί περίπου έναν μήνα για την αξιολόγησή τους, την έκδοση της προσωρινής λίστας επιλεγέντων έργων και την έκδοση στη συνέχεια των οριστικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης (μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων), τα έργα που θα «περάσουν» από τη δημοπρασία θα οριστικοποιηθούν εντός Νοεμβρίου

Σημειωτέον ότι ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ υπήρξε έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στους επενδυτές.

Εξαντλήθηκε γρήγορα η δημοπρατούμενη ποσότητα των 400 μεγαβάτ (με το χαρτοφυλάκιο των 12 επιλεγέντων έργων να «κλειδώνει» στα 411,79 μεγαβάτ) και να καταγραφεί σημαντική μείωση από την τιμή εκκίνησης των «ταριφών» των έργων που προκρίθηκαν.

Έργα τα οποία προήλθαν από επτά εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Helleniq Energy, η Intrakat (από τρεις μονάδες καθεμία εταιρεία), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (δύο μονάδες) και η Mytilineos (μέσω της ΑΕΝΑΟΣ).

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας