Μενού Ροή
Ξεσηκωμός βιομηχάνων για το ενεργειακό κόστος

Σήμα κινδύνου» εκπέμπει (ξανά…) η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης για το ενεργειακό κόστος δια της Eurometaux, ζητώντας με επιστολή της προς τους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις TCTF (με στόχο την θωράκιση των επιχειρήσεων από τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης) που λήγει στο τέλος του έτους για δυο ακόμα χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σημειώνεται ότι το θέμα του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να θέτει τη μείωσή του ως πρώτη προτεραιότητα ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα αξιοποίησης του TCTF για τις ελληνικές βιομηχανίες αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, στον απόηχο της απόρριψης από την Κομισιόν της πρότασης για το Green Pool (σχήμα κρατικής στήριξης για τη σύναψη PPA από την ενεργοβόρο βιομηχανία). Εξέλιξη για την οποία η Eurometaux δήλωσε «σοκαρισμένη», δηλώνοντας ότι το Green Pool είναι ένα σχέδιο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με τον σύνδεσμο των εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων της ΕΕ να το αντιμετωπίζει ως «μοντέλο» που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην απανθρακοποίηση της μεταλλουργίας και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αναφερόμενη στο TCTF, η Eurometaux ζητάει την διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν την σύσταση του σχήματος στήριξης. Όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή, η μέση τιμή χονδρικής στην αγορά επόμενης ημέρας μπορεί να έχει υποχωρήσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2023 από τα 227 ευρώ το 2022, ωστόσο παραμένει διπλάσια των επιπέδων του 2019 που ήταν στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο. «Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη δεν θα εξαφανιστούν στο τέλος του έτους. Τουλάχιστον έως το 2030, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο θα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις ευελιξίας στην αγορά ηλεκτρισμού, ορίζοντας τις τιμές ηλεκτρισμού στο 50% του χρόνου. Περαιτέρω, η ΕΕ καταναλώνει πλέον τεράστιες ποσότητες LNG που είναι ένα διεθνές εμπόρευμα, με εξαιρετικά μεταβλητή τιμή….Πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, αυξημένη ζήτηση λόγω ενός παρατεταμένου κρύου χειμώνα και οι τιμές του LNG αποτελούν κινδύνους για τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Η πλήρης διάσταση του προβλήματος δε αποκαλύπτεται αν συγκριθεί το ενεργειακό κόστος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με το αντίστοιχο κόστος των ανταγωνιστών της σε Κίνα και ΗΠΑ. Η Eurometaux σημειώνει ότι η μείωση κατά 50% της παραγωγικής δυναμικότητας των χυτηρίων ψευδαργύρου και αλουμινίου της ΕΕ κατά το περασμένο έτος αναμένεται να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί αν δεν παραταθεί το TCTF. σχήμα στήριξης.

Τέλος, η Eurometaux καλεί τους αρμόδιους να επενεξετάσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και συγκεκριμένα το κριτήριο σχετικά με το αρνητικό EBITDA. «Θα πρέπει να βελτιωθεί καθώς ουσιαστικά ζητά από τις εταιρείες να αποφεύγουν περιορισμό της λειτουργίας τους και να συνεχίζουν να παράγουν με ζημία, υποθέτοντας ένα τμήμα των ζημιών τους μπορεί να αποζημιωθεί μελλοντικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση που είτε να εστιάζει στις καθαρές ζημιές είτε να έχει αναφορά αποκλειστικά στη μείωση των EBITDA.

H Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο ως» στο σχήμα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών στο πλαίσιο του TCTF που η ελληνική κυβέρνηση κοινοποίησε τον Μάιο και που αφορά σε επιδότηση ύψους 50 ευρώ/MWh κατά μέγιστο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των επιλέξιμων βιομηχανιών, από την 1η Απριλίου έως το τέλος του έτους . Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η επίσημη εγκριτική απόφαση προκειμένου το ΥΠΕΝ να εκδώσει την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για τη νομοθέτηση του μέτρου. Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω ενεργειακής κρίσης (ενδεικτικά, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.). Προϋπόθεση για την χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. H δε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που επιδοτείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης επιχείρησης το 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας