Η περιπέτεια της στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις από την μεγάλη κακοκαιρία στην πολιτεία του Τέξας, δεν κατάφεραν να επισκιάσουν την χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 από την Τέρνα Ενεργειακή. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 328,1 εκατ. ευρώ έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 9,7%. Αντίστοιχα η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 194,7 εκατ. ευρώ, έναντι 182 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένη κατά 7%. Tα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 198,8 εκατ. ευρώ, έναντι 177,4 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 12,1% σε σύγκριση με το 2019 συνεπεία κυρίως της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 129,6 εκατ. ευρώ, έναντι 125,5 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένα κατά 3,27%.
Η κακοκαιρία στο Τέξας
Η εφετινή χρονιά μοιραία θα επηρεαστεί από την αμερικανική περιπέτεια, και τις επιπτώσεις της μεγάλης κακοκαιρίας που οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές στην πολιτεία του Τέξας, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής επίπτωση στα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η διοίκηση της εταιρίας ακολουθεί στάση αναμονής, περιμένοντας προφανώς να δει την τύχη ανάλογων περιπτώσεων πριν αποσαφηνίσει τη θέση της
Οι επιλογές που εξετάζονται είναι τρεις: (α) προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια και έναρξη δικαστικής διαμάχης σχετικά με τις τιμολογήσεις για μη παρασχεθείσα ενέργεια, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε $179 εκατ., (β) εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης της διαφοράς και (γ) αποεπένδυση από την επένδυση στις ΗΠΑ (Class B interests), η οποία θα οδηγούσε στην αναγνώριση λογιστικής ζημιάς σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων που εκτιμάται στο ύψος των $115 εκατ. περίπου.
Η αγορά πάντως φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο, που είναι η εταιρία να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη επένδυσή της στο Τέξας, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια κεφαλαίων περίπου 115 εκατ. δολ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στα EBITDA η οποία όμως, όπως εκτιμά η εταιρία, σύντομα θα αναπληρωθεί δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούνται.
Η Αμφιλοχία
Το πρώτο μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας η εταιρεία στη χώρα μας. Η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου ανακοίνωσε χθες σε webinar του ΙΕΝΕ ότι ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Αμφιλοχία και τον Οκτώβριο ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας για τη μεγέθυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής. Πρόκειται για επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Το έργο, που είναι ενταγμένο από το 2014 στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) και θα χρησιμοποιεί τη λίμνη Καστρακίου της ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh. Προβλέπεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 60 μόνιμες στη λειτουργική φάση.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει στα σκαριά ένα ακόμη αντλησιοταμιευτικό έργο, τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνης, μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Θα περιλαμβάνει αιολικά πάρκα 89 MW και σε συνδυασμό με το σύστημα αντλησιοταμίευσης στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου θα έχει εγγυημένη ισχύ 50 MW.