Μενού Ροή
Ναι Σκυλακάκη σε βιομηχάνους για Co2, TCTF και αυτοτελή μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος - Όχι για βουλγαρικό φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο

Τρία «ναι», δυο «όχι» και μερικά «θα τα δούμε» προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, υπό τον επικεφαλής του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο με θέμα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Κατά τη συνάντηση όπου συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων στη βάση πολυσέλιδου υπομνήματος που είχε αποστείλει ο ΣΕΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έβγαλε «πράσινη κάρτα»:

1.Στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τις επιλέξιμες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με αύξηση των πόρων κοντά στο  15% για το 2023, κάτι που συνεπάγεται σημαντική «ένεση» ρευστότητας για τις εν λόγω επιχειρήσεις. Το υφιστάμενο σχήμα προβλέπει αποζημιώσεις για την περίοδο 2021-2030, χωρίς να έχει αρχίσει μέχρι σήμερα να «τρέχουν» οι καταβολές.

2.  Στην επέκταση το 2024  του σχήματος επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των βιομηχανιών που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο  προσωρινό και έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (TCTF) για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης.  Το ελληνικό σχήμα έχει κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες και αναμένεται η επίσημη εγκριτική απόφαση της DG COMP για να «μπει στην πρίζα» (με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο), ενώ το ΥΠΕΝ όπως προαναφέρθηκε υποστηρίζει την χρονική επέκταση του μέτρου πέραν από το τέλος του έτους και θα ασκήσει -μαζί με άλλες χώρες- πίεση στις Βρυξέλλες προς την κατεύθυνση αυτή.

3. Στη δημιουργία αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για την ευέλικτη ζήτηση (demand side flexibility mechanism) που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις (όπως αποτυπώνονται στον υπό αναθεώρηση Κανονισμό για την αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) για μηχανισμούς ευελιξίας που να στηρίζονται αφενός στην αποθήκευση αφετέρου στην απόκριση της ζήτησης

Τα όχι

Στον αντίποδα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανίστηκε αρνητική στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για τον φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη Βουλγαρία. Θέση που φέρεται να έγινε αποδεκτή με προβληματισμό από τους παράγοντες της βιομηχανίας που επισήμαναν ότι το εν λόγω μέτρο της γειτονικής χώρας (που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις Σερβίας και Ουγγαρίας και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν)  απειλεί να προκαλέσει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σειρά κλάδων, μεγέθη επιχειρήσεων και καταναλωτές στην Ελλάδα.  Αρνητικά φέρεται να αντιμετώπισε το Υπουργείο και την πρόταση για προσαρμογή (μείωση) των χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ)  .

Τα ίσως

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο δήλωσε ότι θα εξετάσει την κατάργηση στο τέλος του έτους -μαζί με τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα στις αγορές ηλεκτρισμού- του τέλους στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή (5% επί της τιμής του TTF), το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προκαλεί πολλαπλές στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού. Γνώμονας για την λήψη των όποιων αποφάσεων θα είναι η πορεία των διεθνών τιμών του αερίου. 

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του το ΥΠΕΝ και στο φλέγον για την ενεργοβόρο βιομηχανία θέμα της άρσης των εμποδίων για την σύναψη «πράσινων» PPA και την εκτέλεση των ήδη υφιστάμενων. Το Υπουργείο φέρεται να κατέστησε σαφές ότι δεν θα αλλάξει η σειρά της προτεραιοποίησης των έργων για τη χορήγηση όρων σύνδεσης, κάτι που σημαίνει ότι  την αμέσως επόμενη «θέση» στην εξέταση  των αιτημάτων διατηρούν τα αιτήματα της Ομάδας Β, δηλαδή μονάδες ΑΠΕ που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο έχοντας υπογράψει συμβάσεις για την παροχή «πράσινου» ρεύματος στις βιομηχανίες. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι στην  περίπτωση των φωτοβολταϊκών της Ομάδας Β, η γενική  κατεύθυνση είναι να προστεθούν στις μονάδες μπαταρίες πίσω από τον μετρητή ώστε να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός «χώρος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να τονιστεί ότι ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι είναι τελεσίδικη η απόφαση για απόσυρση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  (και δη του πλαφόν ανά τεχνολογία στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος) από τις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, ο κλάδος έφυγε αρκετά ικανοποιημένος από τη συνάντηση, καθώς μπορεί να μην έγινε αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων που έθεσε, ωστόσο  δόθηκε το πράσινο φως για σημαντικά μέτρα που μπορούν να «θωρακίσουν» το κόστος λειτουργίας, και επομένως την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανικών καταναλωτών. Ζητούμενο βέβαιο είναι οι σχετικές πρωτοβουλίες να «τρέξουν» με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε νέα κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας