Εντός Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο από τη ΡΑΕΚ το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία αποθήκευσης στη μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ενημέρωση της ρυθμιστικής αρχής προς τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 είναι εγκριμένο και δημοσιευμένο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συστημάτων αποθήκευσης στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, η ΡΑΕΚ προωθεί και ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μεταβατική ρύθμιση της αγοράς.
Παράλληλα, στο σημείωμα της ΡΑΕΚ προς τη Βουλή, αναφέρεται πως έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα οκτώ αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης, συνολικής εγκαταστημένης ισχύος/ αποθηκευτικής ικανότητας 135MW/554MWh και 134 υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, συνδυασμένους με συστήματα αποθήκευσης, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 326MW/608MWh, των οποίων αναμένεται η αδειόδοτηση από τις άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους καθώς και η υλοποίηση τους.
Η ΡΑΕΚ απαντούσε σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής. Ως γνωστό, υπάρχει πρόβλημα στην περαιτέρω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς λόγω χαμηλής κατανάλωσης απορρίπτεται από τον Διαχειριστή Μεταφοράς μεγάλο μέρος της πράσινης ενέργειας.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μη ελεγχόμενη και εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαθεσιμότητα του αναγκαίου δυναμικού και η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων τεχνολογιών στο ηλεκτρικό σύστημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι ηλεκτρικά διασυνδεδεμένη, καθιστά αναγκαία την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.
Πλαφόν
Όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα, η ΡΑΕΚ εξηγεί ότι λόγω του ότι η ΑΗΚ, η οποία κατέχει θέση ισχύος στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι ρυθμιζόμενος οργανισμός, η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες ΑΠΕ είναι ρυθμιζόμενη και έχει επιβληθεί στα 11 σεντ την κιλοβατώρα.
Η ΡΑΕΚ έκανε παρέμβαση και για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στις εταιρείες ηλεκτρισμού, με επιστολή που προώθησε στη Βουλή. Ο Διευθυντής Γραφείου ΡΑΕΚ Παναγιώτης Κελίρης επισημαίνει πως η θέση της ΡΑΕΚ είναι ότι οποιαδήποτε απροσδόκητα κέρδη εταιρειών ηλεκτρισμού τα οποία δεν επαναπενδύονται σε δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης πρέπει να φορολογούνται.
Στη Βουλή σήμερα οι αυξήσεις
Σήμερα στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπορίου θα τεθεί το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού. Η ΡΑΕΚ επαναλαμβάνει πως, λόγω της θέσης ισχύος που κατέχει η ΑΗΚ στην αγορά ηλεκτρισμού, υποβάλλει στη ΡΑΕΚ τα αιτούμενα επιτρεπόμενα έσοδα της, με βάση τη ρυθμιστική απόφαση περί Μεθοδολογίας Διατιμήσεων Ηλεκτρισμού. «Το 2023, τα επιτρεπόμενα έσοδα της ΑΗΚ παρουσίασαν αύξηση 13% και συνεπώς υπήρχε αύξηση στις βασικές διατιμήσεις 25%, λόγω μειωμένης πρόβλεψης πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργείας» τονίζει η ΡΑΕΚ.
Επίσης, σημειώνει πως η ίδια, στην απόφαση της για μη αποδοχή της αύξησης 25% για το 2023, έλαβε υπόψη ότι οι σταθερά υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, τονίζει πως καθήκον της ΡΑΕΚ είναι η προστασία των καταναλωτών ενάντια σε μονοπωλιακές τιμές. Η ΑΗΚ υπέβαλε προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕΚ στο Διοικητικό Δικαστήριο.
Πηγή: Φιλελεύθερος