Μενού Ροή
Στην κορυφή του top 10 των “οικονομικών πονοκεφάλων” οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας

Οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην απαισιοδοξία σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο με βάση ποιοτικά στοιχεία της έρευνας για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, που παρουσίασε την Τρίτη στο συνέδριο Food Retail της Boussias  ο επικεφαλής της NielsenIQ κ. Βάιος Δημοράγκας. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 20 μονάδες υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα Consumer Outlook το ποσοστό των καταναλωτών που αναφέρουν ότι τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι βελτιωμένο φέτος στο 53% ωστόσο είναι σχεδόν 20 μονάδες παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Κάτι, που σύμφωνα με τον κ. Δημοράγκα, σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι και παραμένουν σε μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τους άλλους καταναλωτές παγκοσμίως. Εξάλλου μόλις δύο στους δέκα πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι βελτιωμένη στο τέλος του χρόνου όταν διεθνώς το ποσοστό αυτό είναι στο 46%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη θέση του top 10 των ανησυχιών βρίσκονται οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας για πάνω από 1 στους 4 Έλληνες. Διεθνώς το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 19%. 

Σε γενικές γραμμές πάντως, παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των τιμών έχει αρχίσει να φαίνεται οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πλέον απαισιόδοξοι σχετικά με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση φέτος. 

Το top 10 των ανησυχιών 

Η αύξηση του κόστους ζωής και ειδικότερα η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παραμένει και μάλιστα με ανοδικές τάσεις η νούμερο ένα ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών με το ποσοστό να είναι στο 54% σε σχέση με το 38% διεθνώς. Ειδικότερα το top 10 των ζητημάτων που ανησυχούν τους καταναλωτές είναι:

1. Η αύξηση του κόστους τροφίμων σε ποσοστό 54% έναντι 38% διεθνώς

2. Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας  σε ποσοστό 27% και μειωμένη ένταση από πέρυσι έναντι 19% παγκοσμίως

3. Ψηλά με μειωμένη ένταση σε σχέση με πέρυσι είναι και η γενικότερη οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 18% από 17% παγκοσμίως

4. Μειωμένη είναι και η ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα (15%) και σημαντικά υψηλότερα τον ποσοστό που διαμορφώνεται διεθνώς και είναι 5%

5. Ενδιαφέρον έχει ότι στη λίστα μπαίνει και ο προβληματισμός για την εγκληματικότητα με ποσοστό 14% ενώ διεθνώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο τοπ10 των ανησυχιών. 

6. Το κόστος των καυσίμων και γενικότερα το μεταφορικό κόστος, σε ποσοστό 13% από 9% διεθνώς 

7. Για τη διεθνή κατάσταση οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν σε ποσοστό 11% έναντι 12% παγκοσμίως

8. Για την προσωπική ευημερία 9% έναντι 10% διεθνώς

9. Η στεγαστική κρίση σε ποσοστό 9% με ανοδική τάση ενώ διεθνώς δεν υπάρχει στη δεκάδα 

10. Τα ζητήματα φροντίδας υγείας (εκτός Covid) σε ποσοστό 5% ενώ και αυτή η ανησυχία δεν υπάρχει στη δεκάδα σε διεθνές επίπεδο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας