Μενού Ροή
yperaktia aiolika- wind park
Ανησυχία για την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη - Φόβοι για ρωσικό σαμποτάζ

Οκτώ χώρες της Βαλτικής Θάλασσας υπέγραψαν κοινή δήλωση για στενότερη συνεργασία για την εξασφάλιση ζωτικής σημασίας υπεράκτιων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή, στις 10 Απριλίου, μόλις μία ημέρα αφότου έξι χώρες της Βόρειας Θάλασσας συνήψαν παρόμοια συμφωνία. Και οι δυο συμφωνίες είναι αποτέλεσμα ανησυχιών για την ασφάλεια που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναφορών για πιθανή δολιοφθορά υπεράκτιων και υποθαλάσσιων ενεργειακών υποδομών στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη δολιοφθορά της Ρωσίας σε υπεράκτια ενεργειακά έργα ήρθαν στο επίκεντρο μετά από  τέσσερις διαρροές φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στο δίδυμο σύστημα αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά από εθνικές έρευνες για το συμβάν που ξεκίνησαν από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, και μελέτες από τα νορβηγικά και σουηδικά σεισμικά ινστιτούτα, οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα «εσκεμμένων ενεργειών».

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι Γενικές και Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ολλανδίας (AVID και MVID) έστειλαν επιστολή στην ολλανδική κυβέρνηση, μαζί με μια ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες για μυστικές δραστηριότητες που διεξάγονται από τη Ρωσία, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι έχει πληροφορίες για τη Ρωσία χαρτογράφηση της υποδομής της Βόρειας Θάλασσας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου, υπεράκτιων αιολικών πάρκων και καλωδίων Διαδικτύου.

Διακύρξη του Βίλνιους

Στις 10 Απριλίου, οι Υπουργοί Ενέργειας της Λιθουανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας συναντήθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Βίλνιους, δεσμεύοντας να προστατεύσουν τις υπεράκτιες και υποθαλάσσιες υποδομές από δραστηριότητες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτές και μαζί βέβαια την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής.

Η δήλωση υπεγράφη κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή ασφάλεια της Βαλτικής για το 2024, στην οποία συμμετείχαν οι οκτώ χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), των ευρωπαϊκών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSOs) και της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας.

Η συμφωνία μεταξύ των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας ήρθε μια μέρα μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης συνεργασίας για την προστασία της κρίσιμης υποθαλάσσιας ενέργειας και τηλεπικοινωνιακής υποδομής στη Βόρεια Θάλασσα από  έξι χώρες της Βόρειας Θάλασσας. Με βάση τα σημεία που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία υπέγραψαν τώρα τη δήλωση για την προστασία των υποδομών της Βόρειας Θάλασσας.

Η δήλωση ορίζει συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων.

Μέσω της συνεργασίας που συμφωνήθηκε βάσει της Διακήρυξης του Βίλνιους, οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν πιθανές κακοήθεις δραστηριότητες εναντίον τους εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι νέων μορφών υβριδικού και κυβερνοπολέμου, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό αιολικής ενέργειας WindEurope.

«Η αιολική βιομηχανία βοηθά ήδη τον στρατό να προστατεύσει την ενεργειακή υποδομή – και να υποστηρίξει την εθνική ασφάλεια ευρύτερα. Με την ανταλλαγή δεδομένων, τη φιλοξενία σχετικής τεχνολογίας και την υποστήριξη της λειτουργίας ραντάρ. Το ΝΑΤΟ κάνει ήδη εξαιρετική δουλειά εδώ. Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν φυσική ασφάλεια, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δεδομένα στις προμήθειες ενεργειακού εξοπλισμού τους, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων προσόντων που εφαρμόζουν για το ποιος μπορεί να κατασκευάσει αιολικά πάρκα», δήλωσε ο Giles Dickson , Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.

Ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών

Μαζί με την προστασία των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων, η δήλωση υπογραμμίζει επίσης τις φιλοδοξίες των οκτώ χωρών να επιταχύνουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στη Διακήρυξη του Βίλνιους, οι οκτώ χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις ενέργειες που περιγράφονται στο πακέτο αιολικής ενέργειας της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Βαλτικής Θάλασσας και τη δέσμευση να απελευθερώσουν τα ενεργειακά τους συστήματα το συντομότερο δυνατό και να βοηθήσουν σταδιακά την κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κράτη της Βαλτικής Θάλασσας αναγνωρίζουν το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στη Βαλτική Θάλασσα για απανθρακοποίηση, διαφοροποίηση, ηλεκτροδότηση και παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Η Διακήρυξη του Βίλνιους τονίζει επίσης ότι η μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας της ΕΕ θα αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σημειώνει η WindEurope. Από την άποψη αυτή, οι οκτώ υπογράφοντες της Βαλτικής Θάλασσας θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε από κοινού αναπτυγμένα υβριδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, νέους υπεράκτιους ενεργειακούς κόμβους και την ανάπτυξη ενός ολοένα και πιο δικτυωμένου υπεράκτιου αιολικού δικτύου.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης τονίσει την ανάγκη να αυξηθεί η εγχώρια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς διαφορετικά η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να ανταλλάσσεται με ενεργειακή εξάρτηση από την Κίνα, σύμφωνα με τον David van Weel, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την Καινοτομία. , Hybrid και Cyber.

«Το διακύβευμα για το ΝΑΤΟ είναι υψηλό: Εάν οι Σύμμαχοι λάβουν αποκλίνουσες κατευθύνσεις για την προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση, ορισμένες τεχνολογίες μπορεί να είναι ασύμβατες και η στρατιωτική μας διαλειτουργικότητα μπορεί να κινδυνεύσει. Εάν δεν σχεδιάσουμε και δεν εξασφαλίσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών και τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί να καταλήξουμε σε μια άλλη ενεργειακή εξάρτηση – αυτή τη φορά από την Κίνα. (…) Η Ενεργειακή Μετάβαση από το Σχεδιασμό του ΝΑΤΟ είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να την αντιμετωπίσουμε εάν θέλουμε η Συμμαχία μας να είναι πιο πράσινη και ισχυρότερη», είπε ο David van Weel .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας