Μενού Ροή
Διαμάχη Ινδίας - Κίνας για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών

Η Ινδία σχεδιάζει να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επίσπευση της κατασκευής 12 υδροηλεκτρικών σταθμών στο βορειοανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές των Ιμαλαΐων, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές, κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα, η οποία διεκδικεί την περιοχή.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών υπό τη ηγεσία της Νιρμάλα Σιθαραμάν ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους έως 7,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (89,85 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε υδροηλεκτρικό έργο στη βορειοανατολική περιοχή, ανέφεραν οι πηγές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, περίπου 90 δισεκατομμύρια ρουπίες θα διατεθούν πιθανότατα για τα 12 υδροηλεκτρικά έργα στο Αρουνατσάλ Πραντές, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Το πρόγραμμα είναι πιθανό να στηρίξει τα βορειοανατολικά κρατίδια και να τα βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν συμμετοχές στα έργα που θα γίνουν. Η συμμετοχή των κυβερνήσεων των κρατιδίων συμβάλλει γενικά στην επίσπευση των ρυθμιστικών εγκρίσεων, στην επανένταξη των τοπικών περιοχών και στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό της ηλεκτρικής ενέργειας με το κρατίδιο υποδοχής.

Τα σχέδια για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αναμένεται να ανακοινωθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2024/2025 που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις 23 Ιουλίου, δήλωσαν οι πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Τα ινδικά υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ανέθεσε συμβάσεις στις κρατικές εταιρείες NHPC, SJVNL και NEEPCO για την κατασκευή των εργοστασίων ισχύος 11,5 γιγαβάτ που συνεπάγονται επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών στην παραμεθόρια περιοχή.

Η Ινδία έχει κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μικρότερης από 15 γιγαβάτ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι εγκαταστάσεις νέων μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερες από τα νέα υδροηλεκτικά έργα.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν κοινά σύνορα μήκους 2.500 χιλιομέτρων σε μεγάλο βαθμό μη οριοθετημένα, για τα οποία διεξήχθη πόλεμος το 1962.

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι το Αρουνατσάλ Πραντές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, αλλά η Κίνα θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του νότιου Θιβέτ και έχει αντιταχθεί σε άλλα ινδικά έργα υποδομής στην περιοχή. Η ινδική κυβέρνηση προωθεί έργα μετά από αναφορές ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κατασκευάσει φράγματα σ' ένα τμήμα του ποταμού Βραχμαπούτρα, γνωστού ως Γιαρλούνγκ Τσανγκμπό στην Κίνα, που ρέει από το Θιβέτ μέσω του Αρουνατσάλ Πραντές.

Η Ινδία ανησυχεί ότι τα κινεζικά έργα στην περιοχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες ή να δημιουργήσουν λειψυδρία.

Και οι δύο χώρες εργάζονται για τη βελτίωση των υποδομών κατά μήκος των συνοριακών τους περιοχών μετά τις συγκρούσεις στα δυτικά Ιμαλάια που άφησαν πίσω τους 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Καζακστάν, όπου οι δύο συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες για την επίλυση ζητημάτων κατά μήκος των συνόρων τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας