Μενού Ροή
RavennaHub
Ravenna Hub
Mega project αποθήκευσης άνθρακα από Eni και Snam στην Ιταλία

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni και ο διαχειριστής ενεργειακών υποδομών Snam έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία έγχυσης CO2 στο πρώτο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Ιταλία, το οποίο περιλαμβάνει μια εγκατάσταση που τροφοδοτείται πλήρως από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αποφεύγοντας επιπλέον εκπομπές CO2. Η εγκατάσταση αποθήκευσης CO2 ανοιχτά των ακτών της Ραβέννας θα χρησιμοποιήσει εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου για να περιέχει τις εκπομπές άνθρακα από τις βιομηχανικές περιοχές.

Η έναρξη των δραστηριοτήτων έγχυσης CO2 στον ταμιευτήρα έρχεται έξι μήνες μετά την έναρξη από τη Snam μιας δοκιμής αγοράς για τη ζήτηση υδρογόνου στην Ιταλία, κατά την οποία συγκέντρωσε μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη μεταφορά και αποθήκευση CO2 στο πλαίσιο της Φάσης 1 του έργου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Ραβέννα. Για το έργο αυτό, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Eni στις 19 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό το έργο CCS έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τη βιομηχανική απανθρακοποίηση ως το πρώτο έργο δέσμευσης, μεταφοράς και μόνιμης αποθήκευσης CO2 στην Ιταλία για περιβαλλοντικούς σκοπούς, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να αναπτυχθεί τουλάχιστον ικανότητα αποθήκευσης 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την Eni, η Φάση 1 του έργου CCS στη Ραβέννα θα δεσμεύσει, θα μεταφέρει και θα αποθηκεύσει τις εκπομπές CO2 από το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου της εταιρείας στο Casalborsetti, που τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και υπολογίζεται ότι ανέρχονται περίπου σε 25.000 τόνους ετησίως.

Σχολιάζοντας την έναρξη της φάσης έγχυσης CO2, ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, τόνισε: «Ένα έργο μεγάλης σημασίας για την απανθρακοποίηση έχει πλέον γίνει βιομηχανική πραγματικότητα. Η δέσμευση και αποθήκευση CO2 είναι ένας αποτελεσματικός, ασφαλής – και πλέον διαθέσιμος – τρόπος για τη μείωση των εκπομπών από βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, των οποίων οι δραστηριότητες δεν μπορούν να εξηλεκτριστούν.

Βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου, το διοξείδιο του άνθρακα, αφού δεσμευθεί, θα μεταφερθεί στην υπεράκτια πλατφόρμα Porto Corsini Mare Ovest μέσω ανασχεδιασμένων αγωγών φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, το CO2 θα εγχυθεί και θα αποθηκευτεί σε βάθος 3.000 μέτρων στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Porto Corsini Mare Ovest.

Η Eni και η Snam υπογράμμισαν ότι το έργο ήδη επιτυγχάνει μείωση άνω του 90% των εκπομπών CO2 από την καμινάδα του εργοστασίου στο Casalborsetti, φτάνοντας σε κορυφές του 96%, κάτι που θεωρείται αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένων των συνθηκών χαμηλής συγκέντρωσης άνθρακα (κάτω του 3%) και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης που καθιστούν την επίτευξη της επιτυχίας πιο απαιτητική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Stefano Venier, υπογράμμισε: «Η δέσμευση στο έργο CCS στη Ραβέννα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου και είναι ευθυγραμμισμένη με την πρόθεσή μας να τοποθετηθούμε ως πολυμοριακός φορέας, επιτρέποντας μια δίκαιη και ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση, στην οποία δίνεται η δυνατότητα ακόμη και στους πιο ενεργοβόρους παίκτες να ακολουθήσουν μονοπάτια απανθρακοποίησης που διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.

«Για να το πετύχουμε αυτό, αξιοποιούμε την μακροχρόνια εμπειρία μας στη μεταφορά και αποθήκευση μορίων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της πεδιάδας του Πάδου, όπου έχουμε ήδη βαθιές ρίζες χάρη σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας εδώ και δεκαετίες.»

Με τη Φάση 2, η Eni και η Snam προβλέπουν ότι το βιομηχανικής κλίμακας αναπτυξιακό έργο θα είναι σε θέση να αποθηκεύει έως και 4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2030, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που ορίζονται στο Ενοποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (PNIEC) της Ιταλίας. Προς τούτο, η κοινοπραξία θα ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση των αδειών για το επόμενο στάδιο του έργου CCS στη Ραβέννα.

Δεδομένης της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας των εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα, και με βάση τη ζήτηση της αγοράς, το δίδυμο εκτιμά ότι οι όγκοι του CO2 που θα δεσμευθούν και θα αποθηκευτούν υπόγεια θα μπορούσαν να φτάσουν τα 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουν το έργο της Ραβέννας ως υποψήφιο να γίνει το ιταλικό κέντρο για την απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων και δύσκολα απανθρακώσιμων βιομηχανιών, αντιπροσωπεύοντας μια θεμελιώδη συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.

Με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) να θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης και κλιματικής ουδετερότητας που ορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, η Eni και η Snam διεξάγουν έρευνες και μελέτες ανάπτυξης για πιθανή μελλοντική επαναχρησιμοποίηση του δεσμευμένου CO2.

«Επιπλέον, αυτή η κοινοπραξία με την Eni ακολουθεί την ίδια πορεία με παρόμοια έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχουμε μέσω των συνεργατών μας στη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, και από τα οποία αναμένουμε να αντλήσουμε συνέργειες που θα προωθήσουν την επιτυχία του CCS στη Ραβέννα,» τόνισε ο Venier.

Πρόσφατα, η Snam επιβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ραβέννα, στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ιταλίας, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με στόχο την έναρξη λειτουργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας