Κλειδί για το ενεργειακό τοπίο των επόμενων χρόνων είναι τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπαταριών που σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της μελέτης του Ινστιτούτου Fraunhofer για Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα (ISE) το επίπεδο κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) , θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2045.
Αυτή η πτωτική τάση στο LCOE προσφέρει μια ελπιδοφόρα προοπτική για την υιοθέτηση ανανεώσιμων τεχνολογιών, που γίνονται πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο.
Το Fraunhofer ISE υπολογίζει με ακρίβεια το LCOE για διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από το 2010, με έμφαση στη Γερμανία. Οι πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι:
Για πρώτη φορά, τα φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση μπαταριών έδειξαν χαμηλότερο LCOE σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα. Αυτή η αλλαγή τονίζει τη βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών σε μια αγορά που βρίσκεται στη διαδικασία απανθρακοποίησης. Η τρέχουσα μελέτη περιλαμβάνει επίσης αξιολογήσεις LCOE για νέες τεχνολογίες, όπως αγροβολταϊκά, σταθμούς υδρογόνου και προηγμένα πυρηνικά συστήματα, διευρύνοντας την κατανόηση της δυναμικής κόστους ενέργειας. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το LCOE των ανανεώσιμων τεχνολογιών θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς οι τεχνολογικές πρόοδοι, οι οικονομίες κλίμακας και η αυξημένη απόδοση μειώνουν το κόστος παραγωγής και λειτουργίας.
Η μείωση του LCOE των ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2045 θα έχει αρκετές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα. Καθώς οι ΑΠΕ γίνονται πιο προσιτές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι επενδυτές αναμένεται να προτιμούν αυτές τις τεχνολογίες έναντι των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Με την άνοδο των φθηνών ανανεώσιμων πηγών, οι διαχειριστές δικτύων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ενσωμάτωση διαλείπουσων πηγών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, στις υπάρχουσες υποδομές, απαιτώντας επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να ενισχύσουν τις πολιτικές και τα κίνητρα για να διασφαλίσουν τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων και να διευκολύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Η συνεχιζόμενη μείωση του LCOE των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση μπαταριών, τοποθετεί αυτές τις τεχνολογίες ως ακρογωνιαίο λίθο για τις μελλοντικές ενεργειακές στρατηγικές. Με ορίζοντα το 2045, οι συνεχιζόμενες πρόοδοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναδιαμορφώσουν όχι μόνο την ενεργειακή αγορά, αλλά θα συμβάλουν σημαντικά και στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος.