Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε νέο ρεκόρ στις ηλιακές εγκαταστάσεις το 2024, με συνολική ισχύ 65,5 GW, σύμφωνα με τον οργανισμό SolarPower Europe. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, με την ηλιακή ενέργεια να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Το συγκεκριμένο νούμερο αντικατοπτρίζει ετήσια αύξηση 4% σε σύγκριση με τα 62,8 GW εγκαταστάσεων του 2023, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σχέση με την αύξηση 53% που καταγράφηκε μεταξύ 2022 και 2023. Ο ηλιακός στόλος της ΕΕ ανέρχεται πλέον συνολικά σε 338 GW, τετραπλασιάζοντας την ισχύ των 82 GW πριν από μία δεκαετία.
Σε εθνικό επίπεδο, η SolarPower Europe διαπίστωσε ότι οι πέντε από τις δέκα κορυφαίες ηλιακές αγορές της ΕΕ – Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία και Ουγγαρία – εγκατέστησαν λιγότερη ηλιακή ισχύ το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Ελλάδα , Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, και η Πολωνία παρουσίασαν μέτρια αύξηση, προσθέτοντας περίπου 1 GW περισσότερο από πέρυσι. Μεταξύ 2025 και 2028, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να ηγηθούν της ανάπτυξης της ηλιακής αγοράς της ΕΕ. Η SolarPower Europe απέδωσε την επιβράδυνση σε παράγοντες πέρα από τη μείωση των τιμών των ηλιακών εξαρτημάτων και το χαμηλότερο αρχικό κόστος των εγκαταστάσεων. Τα έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας είδαν μείωση του μέσου κόστους κατά 28% το 2024 .Παρά τη μείωση του κόστους κεφαλαίου, οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά αυτή τη δεκαετία, μειούμενες από 63 δισεκατομμύρια ευρώ (66,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023 σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.
Η Walburga Hemetsberger, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe, χαρακτήρισε την έκθεση ως προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές συστημάτων. «Η επιβράδυνση των ηλιακών εγκαταστάσεων σημαίνει επιβράδυνση των στόχων της ηπείρου για ενεργειακή ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα και το κλίμα,» δήλωσε η Hemetsberger. «Η Ευρώπη πρέπει να εγκαθιστά περίπου 70 GW ετησίως για να πετύχει τους στόχους της για το 2030. Χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.»
Η πρόβλεψη της SolarPower Europe για την περίοδο 2025-2028 υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 3% και 7% τα επόμενα χρόνια. Η αγορά αναμένεται να προσθέσει 70 GW το 2025, αντικατοπτρίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 7%, υποκινούμενο από έργα μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια και επωφελήθηκαν από τις ιστορικά χαμηλές τιμές των ηλιακών μονάδων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθούν στο 3% το 2026, με 72,3 GW νέας ηλιακής ισχύος, καθώς οι προγραμματιστές ανταποκρίνονται σε περιορισμούς του δικτύου και αβεβαιότητες της αγοράς.Το μεσαίο σενάριο της SolarPower Europe προβλέπει βελτίωση 6% στα 76,5 GW το 2027 και αύξηση 7% στα 81,5 GW το 2028.«Η πιο αργή αυτή ανάπτυξη αντικατοπτρίζει σοβαρές δομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα σε εκείνα τα κράτη-μέλη όπου οι προσαρμογές των πολιτικών πλαισίων και των υποδομών υστερούν σε σχέση με τη ραγδαία εξέλιξη του ηλιακού τομέα ως σημαντικού πυλώνα της ενεργειακής προσφοράς,» ανέφερε η έκθεση. «Παραμένει επίσης να φανεί τι σημαίνει η αλλαγή του πολιτικού τοπίου προς τα δεξιά για την ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ.» Η έκθεση επισημαίνει επίσης την έλλειψη ευελιξίας στο ενεργειακό σύστημα, η οποία έχει οδηγήσει σε περιορισμό της ηλιακής ενέργειας και αρνητική τιμολόγηση, υπονομεύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ως πρόσθετους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση.
Οι οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις σημείωσαν σημαντική πτώση το 2024, με 5 GW νέας ηλιακής ισχύος , σε σύγκριση με 12,8 GW πέρυσι. Η SolarPower Europe απέδωσε αυτή την πτώση στη φθίνουσα επίδραση της ενεργειακής κρίσης και προβλέπει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα πιθανότατα θα αναπτυχθούν ταχύτερα από τα οικιακά συστήματα στην ΕΕ κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, οι οικιακές εγκαταστάσεις, ξεκινώντας από μεγαλύτερη βάση, αναμένεται να διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ηλιακή ισχύ της ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τα έργα μεγάλης κλίμακας.