Μενού Ροή
Απλοποιείται η αδειοδότηση φωτοβολταικών - Τι αλλάζει στο net metering

Την απλοποίηση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού έως 50 kW και σταθμών άλλων ΑΠΕ έως 20 kW προωθεί νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών για τη σύνδεση των σταθμών από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα περιθώριο δύο εβδομάδων για να  τους ενημερώση για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος.

Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους σταθμούς μέχρι 10,8kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, για τους οποίους αρκούν οι ενέργειες του ενδιαφερόμενου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ για να υπάρξει δυνατότητα σύνδεσης.

Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει συγκεκριμένες προθεσμίες για την κατασκευή των έργων σύνδεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής,  εντός τεσσάρων μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, εντός οκτώ μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ και τέλος, εντός 18 μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εφαρμογή net metering από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ενεργειακές Κοινότητες, Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και για Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται η κατάτμηση μεγάλης έκτασης και η χωροθέτηση πολλών σταθμών σε ένα αγροτεμάχιο.

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering

Τον τριπλασιασμό εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού – του net metering δηλαδή – προβλέπει η ίδια απόφαση.

Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του ορίου ισχύος όπως προβλεπόταν και στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Αυγούστου, προωθείται η αύξηση του ορίου ισχύος για την εγκατάσταση στο διασυνδεδεμένο δίκτυο σταθμών ενεργειακού σε 3 ΜW από 1 MW που ισχύει έως και σήμερα.

Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ένταξης στον ενεργειακό συμψηφισμό, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή στον οικείο προμηθευτή.

Στην απόφαση αυτή προβλέπεται και η αύξηση των ανώτατων ορίων ισχύος για σταθμούς που εγκαθίστανται από Ενεργειακές Κοινότητες.

Έτσι, στη Ρόδο το όριο αυτό αυξάνεται στα 1.000 kW από 500 kW και στα 500 kW από 300 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος. Επίσης, στην Κρήτη που πλέον έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου τα ανώτατα όρια ισχύος αυξάνονται στα 3 MW.

Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να φθάνει μέχρι και το 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων.

Ειδικά για σταθμούς παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών ή σταθμούς παραγωγής 2 τεχνολογιών που περιλαμβάνουν μικρές ανεμογεννήτριες, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 60 kW.

Ακόμη, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης με τον όρο της μη έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο, ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα έχουν κορεστεί πλήρως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας