Δυναμικό comeback πραγματοποιεί η αιολική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη και δη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών από ότι αιολικά στο πράσινο ενεργειακό τους μείγμα, με αποτέλεσμα τις γνωστές ανισορροπίες που ταλανίζουν και την ελληνική αγορά. Όπως για παράδειγμα την εμφάνιση της «καμπύλη της πάπιας» με την υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας τις μεσημεριανές ώρες και τις έντονες διακυμάνσεις όταν αυτή η παραγωγή βγαίνει από το σύστημα, καθώς και την εμφάνιση σχεδόν μηδενικών/αρνητικών τιμών τις μεσημεριανές ώρες,σε περιόδους υψηλής φωτοβολταϊκής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης.
Αντιμέτωπες με αυτές τις προκλήσεις, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι αναπροσαρμόζουν τις «πράσινες» στρατηγικές τους δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Παρουσιάζοντας προ διημέρου το στρατηγικό της πλάνο για την διετία 2025-2027 –που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 12 δις. ευρώ, η ιταλική Enel ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τον πήχη για τα αιολικά κατά 2 GW σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό της και ότι από την πρόσθετη πράσινη ισχύ 12 GW που σκποπεύει να εγκαταστήσει την επόμενη τριετία, σχεδόν η μισή θα είναι αιολική.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική Endesa, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις 3,7 δις. στις ΑΠΕ για την ίδια περίοδο κατά τις οποίες θα προτεραιοποιήσει τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά για να μειώσει την έκθεσή της στα φωτοβολταϊκά, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη. Η εταιρεία μάλιστα έκανε σαφή μνεία για «στροφή προς επενδύσεις μεγαλύτερης αξίας» για να δικαιολογήσει τον νέο προσανατολισμό προς τα αιολικά. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλους της εταιρείας Χοσέ Μπόγκας «Με τις πολύ χαμηλές τιμές που είδαμε τους πρώτους μήνες αυτού του έτους, υπάρχει πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά, που αποζημιώνονται πλέον κατά τρόπο που καθιστά τις επενδύσεις σε αυτά μη ελκυστικά. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να μετατοπίσουμε την έμφαση από τα φωτοβολταϊκά στα αιολικά, με τα τελευταία να καταλαμβάνουν το 37% του επενδυτικού της πλάνου, έναντι 15% των αιολικών.
Σαφές μήνυμα επιτάχυνσης της διείσδυσης της αιολικής ισχύος είχε στείλει άλλωστε η ΔΕΗ, μέσω των επενδύσεων που προτεραιοποιεί στην αγορά της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο αυτό, αφενός «έτρεξε» τις διαδικασίες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αιολικού ισχύος 140 ΜW, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου αιολικών έργων σε λειτουργία ισχύος 629 ΜW από την Evryo Group, στέλνοντας σαφές σήμα «τεχνολογικής εξισορρόπησης» στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η παρατήρηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση που ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου 2025-2027 του Ομίλου, δηλωσε ότι ναι μεν νέα deals δεν αποτελούν προτεραιότητα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν παρουσιαστεί μια ελκυστική ευκαιρία που να αφορά αιολικά, τότε δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε», δίνοντας και αυτός το στίγμα αυξημένου ενδιαφέροντος για τα αιολικά.
Ώθηση στην εξισορρόπηση του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα, με ταχύτερη διείσδυση αιολικών που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνει άλλωστε και η….αεράτη επένδυση της Amazon σε τρία αιολικά πάρκα σε Μακεδονία και Πελοπόννησο που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης από το βήμα ημερίδας της Amazon Web Services στην Αθήνα. Η Amazon θα υπογράψει 15ετές PPA για την προμήθεια ενέργειας από΄τρία αιολικά πάρκα, ένα μεγάλο στο Βέρμιο και δυο μικρότερα σε Πελοπόννησο που κατασκευάζει η ιρλανδική Aer Soleir, έχοντας πίσω της την αμερικανική 547 Energy (που ανήκει στον όμιλο της Quantum Energy Partners) και την ελληνική ΕΝΤΕΚΑ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε άνω του 1 δις. δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτώμενα γιατί η Αmazon τοποθετήθηκε σε αιολικά στην Ελλάδα (καθώς η προηγούμενη πράσινη επένδυσή της στη χώρα αφορουσε σε φωτοβολταϊκά), τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού σημείωσαν ότι η επιλογή αυτή αντανακλά την επιθυμία της κυβέρνησης για περισσότερες επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας.