Μενού Ροή
Φωτό: Jason Blackeye-Unsplash
Προς απαγόρευση αιολικών σε τουριστικές περιοχές

της Νεφέλης Ζορμπά

Σημαντικές αλλαγές στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών θα εισάγει το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Το νέο πλαίσιο θα εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο που χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2008 και θεωρείται απαρχαιωμένο, κυρίως λόγω του φιλόδοξου στόχου που θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ και θα προβλέπει ότι έως το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.

Η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου γίνεται σε μια περίοδο όπου οι αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας κατά των έργων ΑΠΕ – κυρίως κατά των αιολικών πάρκων – έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις με τις αρχές και σε διχασμό μεταξύ των πολιτών.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν η Εύβοια και αρκετά νησιά των Κυκλάδων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η χωροθέτηση αιολικών έργων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή έντονης τουριστικής ανάπτυξης.

Στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, είχε αναφερθεί στο θέμα και στην αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου.

Όπως είχε επισημάνει, «υπάρχουν περιοχές όπως ενδεχομένως τα μικρότερα νησιά μας ή όλα τα ψηλά βουνά μας όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας, να μην πρέπει να τοποθετηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τα βήματα του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ

Η επιτροπή συντονισμού και παρακολούθησης του έργου που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν και στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι γενικοί γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ολοκληρώσει το πρώτο από τα συνολικά πέντε στάδια της διαδικασίας.

Πρόκειται για την ανάλυση και αξιολόγηση του υφιστάμενου χωροταξικού πλαισίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας που αφορά στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για την αξιολόγηση ενδεχόμενων επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Στη συνέχεια και πριν από την υποβολή της τελικής πρότασης της αρμόδιας επιτροπής, θα μεσολαβήσει το στάδιο της διαβούλευσης, με τη διατύπωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και την υποβολή προτάσεων από δημόσιους φορείς και ενδιαφερόμενους πολίτες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας