Η κυβέρνηση έδωσε πριν από μερικές μέρος την πρώτη ένδειξη στους υποψήφιους επενδυτές σχετικά με το μέγεθος της πρώτης φάσης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών σταθμών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 1,5 GW έως το 2030. Το νομοθέτημα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο ακόμα βρίσκεται στον δρόμο.
Η μάχη όμως για το μερίδιο αγοράς έχει ήδη ξεκινήσει. Δεκάδες ελληνικές και ξένες εταιρείες, χωρίς να αποθαρρύνονται από τα βάθη των ελληνικών θαλασσών προετοιμάζουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις ελληνικές θάλασσες. Η τεχνολογία που έχει δημιουργηθεί στα πλωτά αιολικά, δημιουργούν, άλλωστε, τις προϋποθέσεις ώστε το εγχείρημα να είναι επιτυχημένο, μέσω της λύσης των πλωτών αιολικών.
Σκανάρουν
Εν αναμονή του πλαισίου, αυτή την περίοδο ξένες κυρίως εταιρείες "σκανάρουν" τις ελληνικές θάλασσες.
Πρόκειται για εταιρείες που κατέχουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία αλλά και ελληνικές οι οποίες βλέπουν την επέκτασή τους στη νέα αυτή αγορά μέσω συμπράξεων με ξένους.
Μεταξύ αυτών είναι η νορβηγική Equinor (η μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο και η οποία έχει καταθέσει σχέδιο για την περιοχή των Κυκλάδων.
Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης από τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners αλλά και την πορτογαλική Principle Power.
Από ελληνικής πλευράς σχέδια για υπεράκτια αιολικά η Terna Ενεργειακή έχει τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες μεταξύ των ελληνικών εταιρειών από κοινού με την Ocean Woods (θυγατρική της γαλλικής Engie και της Πορτογαλικής EDPR). Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για ένα υπεράκτιο πάρκο 450 MW μεταξύ της Αττικής και της Εύβοιας. Πιο βόρεια σχεδιάζει μια υπεράκτια μονάδα αιολικής ενέργειας ισχύος 585 MW. Το σχήμα έχει δεσμευτεί ότι θα αναπτύξει πλωτά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW για μια δεκαετία στην Ελλάδα.
Η Μυτιληναίος
Η Mytilineos υπέγραψε συμφωνία πριν από τέσσερις μήνες με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια που επικεντρώνονται κυρίως στην αιολική ενέργεια. Η δανική εταιρεία θα κατέχει το 60% της κοινοπραξίας μέσω του CI New Markets Fund I, με στρατηγική δημιουργίας και εξόδου. Η ελληνική εταιρεία θα ελέγχει τα υπόλοιπα μέσω της Protergia, της επιχειρηματικής της μονάδας αερίου και ενέργειας.
Σχέδια έχει και η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, ενώ παλαιότερα ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από τον όμιλο Κοπελούζου και την RF Energy. Συγκεκριμένα ο Όμιλος Κοπελούζου σκοπεύει να εγκαταστήσει εγκατάσταση 216 MW στο Θρακικό Πέλαγος.
Άλλες εταιρείες
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πλωτά αιολικά δείχνουν και άλλες εταιρείες, τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως του χώρου.
Η Royal Dutch Shell λέγεται ότι επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών και αναζητά συνεργάτες για υπεράκτιες αιολικές προσπάθειες.
Στην κούρσα εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Εντέκα. Οι Iberdrola, Ideol, Innogy, Principal Power, Quantum και BlueFloat έχουν επίσης δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της χώρας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συναντήσεις με Αμερικανούς, Γερμανούς, Νορβηγούς, Κινέζους και Βέλγους πρεσβευτές και αξιωματούχους, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές.