Σε ρότα υλοποίησης αλλά με αλλαγές και τροποποιήσεις μετά τα μποφόρ αντιδράσεων που σηκώθηκαν, μπαίνει το αιολικό έργο της Green Volt, θυγατρικής της Lamda Development (συμφερόντων ομίλου Λάτση) στην Ορεστιάδα.
Η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από αγρότες και ιδιοκτήτες χωραφιών που διαθέτουν ιδιοκτησίες στις εκτάσεις όπου θα αναπτυχθεί το project.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που υπογράφηκε από την αρμόδια διεύθυνση αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνυπολογίζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες, «μικραίνει» το έργο κατά 56,4 MW (μεγαβάτ).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τέσσερις αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 302,4 MW αλλά μετά την τροποποίηση το έργο περιορίζεται στα 246 MW.
Νέος υποσταθμός, 41 ανεμογεννήτριες
Το project περιλαμβάνει πλέον συνολικά 41 ανεμογεννήτριες (από τις 72 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός) ισχύος 6 MW η κάθε μια, με ύψος πυλώνα 120 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 165 μέτρα, με το συνολικό ύψος να φτάσει στα 202,5 μέτρα. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί και οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Για τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ θα κατασκευαστεί ένας νέος υποσταθμός πλάι στον υφιστάμενο της Ορεστιάδας, καθώς και ένα νέο Κέντρο Υψηλής Τάσης 150/400 kV κάτω από την διερχόμενη Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής τάσης 400 kV Νέας Σάντας – Τουρκίας.
Επιπλέον, «περικόπτεται» σημαντικά το συνολικό μήκος του δικτύου διασύνδεσης μέσης τάξης των αιολικών πάρκων, αλλά και το μήκος των νέων οδών που θα διανοιχθούν (από 14.852, σε 6.173 μέτρα).
Την ίδια στιγμή πάντως, η εταιρεία βάζει μπρος και άλλα έργα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη. Πρόσφατα, δόθηκε το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) μια σειρά από τροποποιήσεις έξι αδειών συνολικής ισχύος 297,6 MW και πάλι στην περιοχή του Έβρου.
Ποια είναι η Green Volt
Η Green Volt Ι.Κ.Ε. συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με μοναδική μέτοχο την Greenvega Energy Limited και με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και από μετατροπή αιολικής ενέργειας.
Το κεφάλαιο της εταιρείας έχει οριστεί σε 3.600.000 ευρώ, συνιστάμενο σε κεφαλαιακές και εξωκεφαλαιακές εισφορές, και διαιρείται σε 3.600.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστο. Ο συνολικός αριθμός των 3.600.000 εταιρικών µεριδίων της εταιρείας αντιστοιχεί σε 3.420.000 εταιρικά µερίδια κεφαλαιακών εισφορών ολοσχερώς καταβεβλημένων, σε 180.000 εταιρικά µερίδια εξωκεφαλαιακών εισφορών και σε 0 εταιρικά µερίδια εγγυητικών εισφορών.
Τον Δεκέμβριο του 2024 έγινε μετατροπή της Green Volt Ι.Κ.Ε. σε Green Volt Ανώνυμη Εταιρεία, με σύνολο ενεργητικού 2.585.650,80 ευρώ και καθαρή θέση 2.525.273,87 ευρώ.
Η εταιρεία «Lamda Energy Investments Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Επενδύσεων σε Πράσινη Ενέργεια» (πρώην «Evrowind Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών και Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας») κατέχει ποσοστό 70%.
Η Lamda Energy Investments, με Πρόεδρο τον Οδ. Αθανασίου (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development) και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θεόδωρο Γαβριηλίδη, προχώρησε στις αρχές της χρονιάς σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,5 εκατ. ευρώ, με το μετοχικό κεφάλαιο να ανέρχεται σήμερα σε 7.110.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται και στο ΓΕΜΗ, στόχοι της Green Volt είναι μεταξύ άλλων «η ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση έργων σχετιζόμενων με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση έργων σχετιζόμενων με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή έργων (οικοδομικές, χωματουργικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες) σχετιζόμενων με την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, εμπορία κ.λπ. ενέργειας».