Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα έχει θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια της Γερμανίας να επενδύσει στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου) το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για τον τερματισμό των διαφορών σχετικά με τον αγωγό ορυκτού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το Βερολίνο δεσμεύτηκε να προσελκύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις και να παράσχει 245 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση στήριξη για να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση στην Ουκρανία.
Όμως τώρα «οι στρατιωτικές απειλές της Ρωσίας έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην Ουκρανία, ιδίως στο επενδυτικό κλίμα», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Μήπως επιβαρύνει τα σχέδια για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο; Φυσικά», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Όπου κι αν οι άνθρωποι ή οι εταιρείες επενδύουν στο μέλλον στην Ουκρανία, αυτό φυσικά περιπλέκεται εξαιρετικά από τις τρέχουσες εντάσεις», πρόσθεσε.
Για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ρωσικής απειλής στην ουκρανική οικονομία, χώρες όπως ο Καναδάς, ο οποίος προσέφερε δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Φεβρουαρίου, και η Γερμανία διοχετεύουν χρήματα στην Ουκρανία.
«Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ομοσπονδιακή καγκελάριος βρέθηκε στο Κίεβο και υποσχέθηκε 150 εκατομμύρια ευρώ σε ήδη εγκεκριμένα δάνεια», δήλωσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα διαθέσει άλλα 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Αλλά τα χρήματα δεν έχουν ακόμη φθάσει και η εκκαθάριση των δανείων θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο, όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Καθυστέρηση των πράσινων επενδύσεων
Η Ουκρανία, της οποίας η χρηματοπιστωτική αγορά δεν είναι τόσο εύρωστη όσο η αντίστοιχη ευρωπαϊκή, εξαρτάται επομένως συγκριτικά από τις ξένες επενδύσεις για να προωθήσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Στην Ουκρανία είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν χρήματα για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», εξήγησε ο Γιούρι Βιτρένκο, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, σε συνέντευξή του στη FAZ.
Όμως, το δυσχερές περιβάλλον για επενδύσεις στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρη παύση των σχεδίων της Γερμανίας για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα.
Θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τις εργασίες της Γερμανίας για τη διευθέτηση συνομιλιών με την Ουκρανία σχετικά με την προμήθεια ανανεώσιμου υδρογόνου – ένα αέριο που πολλοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα στην Ευρώπη.
Η Γερμανία ελπίζει να εισάγει ανανεώσιμο υδρογόνο για την ενεργοβόρα βιομηχανία της και επί του παρόντος συμμετέχει στη λεγόμενη διπλωματία του υδρογόνου με χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αγκόλα και η Νιγηρία.
Παράλληλα, η Γερμανία θέλει να δημιουργήσει μια «πρεσβεία υδρογόνου» στο Κίεβο, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την εναρκτήρια επίσκεψή της στην Ουκρανία τον Ιανουάριο. Η βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου, ωστόσο, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.