Με τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή επιχειρείται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW σε θαλάσσια περιοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που έχει, μεταξύ άλλων, σαφή γεωπολιτικό στόχο καθώς στην ακριτική περιοχή υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον αλλά και ανάπτυξη σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, με “πιλοτικό” τρόπο να δώσει πνοή στο σχέδιο για υπεράκτια αιολικά, διασφαλίζει προτεραιότητα στην ανάπτυξη offshore αιολικών στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νότια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.
Με βάση, δε, τη ρύθμιση, επενδυτές, που έχουν στη συγκεκριμένη περιοχή από παλιά άδεια παραγωγής ή αίτηση για άδεια, θα μπορούν να προχωρήσουν το έργο του γρηγορότερα σε σχέση με τα άλλα θαλασσοτεμάχια που σταδιακά θα διατεθούν.
Υπενθυμίζεται ότι συμμαχία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν συνάψει, εξάλλου και οι όμιλοι Κοπελούζου - RF Energy, με στόχο την ανάπτυξη offshore πάρκων ισχύος 850 MW, σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη.
Αποθήκευση διοξειδίου
Αναφορικά με τα έργα α έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), η τροπολογία προβλέπει ότι φορείς που κατέχουν δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων και Energean) και που διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να τεκμηριώσουν την επιλεξιμότητα ως τόπου αποθήκευσης άνθρακα στο υπέδαφος των χερσαίων ή θαλάσσιων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί αποκτούν -υπό προϋποθέσεις- το δικαίωμα αποθήκευσης CO2 για περίοδο 25 ετών.
Για την ενεργοποίηση του δικαιώματος, ο φορέας υποβάλλει εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης αίτηση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ, πρώην ΕΔΕΥ), η οποία εντός 30 ημερών εκδίδει απόφαση με την οποία διαπιστώνει αν ο προτεινόμενος τόπος αποθήκευσης είναι καταρχήν επιλέξιμος.
Με την ίδια τροπολογία η ΕΔΕΥΕΠ -πέραν από το CCS παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα offshore αιολικά, αφού αποκτά τις αρμοδιότητες του Φορέα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και ακολούθως την ευθύνη για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ, την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και την έκδοση των Αδειών.