Ο οδικός χάρτης ώστε η χώρα μας να παράγει 7 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 2 GW έως το τέλος της δεκαετίας, με τα σχετικά projects να «ξεκλειδώνουν» επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,5 δις. θα εισρεύσουν στην εγχώρια οικονομία) και τη δημιουργία άνω των 8.000 θέσεις εργασίας περιγράφηκε σε χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Grant Thornton, η ΕΛΕΤΑΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ.
Όπως υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, στις θαλάσσιες ζώνες που θα φιλοξενήσουν το πρώτο χαρτοφυλάκιο των 2 GW, θα συμπεριλαμβάνεται η Αλεξανδρούπολη (καθώς με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ η εν λόγω περιοχή έχει ήδη επιλεγεί ως πιλοτική για την κατασκευή offshore πάρκων), η Κρήτη -που είναι εξίσου πολλά υποσχόμενη, Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι έχουν «χαρτογραφηθεί» πλήρως ακόμα 1-2 ακόμη περιοχές τις οποίες δεν κατονόμασε, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες αρχές. Η ίδια τόνισε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση του πρώτου βήματος για να αρχίσει να εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, δηλαδή στην έκδοση -το πρώτο εξάμηνο του 2023- του Εθνικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη ΥΑΠ που θα πάρει την μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης».
Επενδύσεις 28 δις. ευρώ έως το 2050
Η κ. Σδούκου τόνισε ακόμα ότι τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα θα καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται υπό εκπόνηση, καθώς πέρα από τον στόχο του 2030 (2 GW) θα περιγράφονται ενδιάμεσοι στόχοι έως το 2050 που θα ευθυγραμμίζονται με τη φιλοδοξία της Ευρώπης για εγκατεστημένη ισχύ από ΥΑΠ 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050 και θα δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα για τους επενδυτές για τη «δεξαμενή» των έργων που έρχονται. Ο υψηλός συντελεστής απόδοσης (της τάξης του 40%) των σχετικών projects και το συνεχώς μειούμενο σταθμισμένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΥΑΠ (που εκτιμάται στα 40 ευρώ/MWh για τα ΥΑΠ σταθερής έδρασης και στα 70 ευρώ/MWh για τα πλωτά αιολικά στο τέλος της δεκαετίας) προδιαγράφει ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα μετά την πρώτη φάση ωρίμανσης: Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το στέλεχος της Grant Thornton Νίκος Φρυδάς, η Ελλάδα έχει θέσει τον «πήχη» στα 20 GW για την εγκατεστημένη ισχύ από Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα έως το 2050, με την ανάπτυξη 2,5-3 GW νέων έργων κάθε 3 χρόνια εντός της περιόδου 2030-2050. Οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο έως το 2050 μπορούν να υπερβούν τα 28 δις. ευρώ, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα αλυσίδα αξίας στην χώρα και δίνοντας ισχυρή ώθηση στην απασχόληση σε μια σειρά κλάδων.
Το χρονοδιάγραμμα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έως τους διαγωνισμούς
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (που έχει οριστεί ως φορέας υλοποίησης των ΥΑΠ) παρέθεσε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των βημάτων που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο και τα οποία θα οδηγήσουν στον πρώτο «γύρο» παραχωρήσεων, για την ανάπτυξη των έργων 2 GW έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι σχετικοί διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως το Μάρτιο του 2027 και θα διεξαχθούν εντός του ίδιου έτους, ώστε να προκύψει επενδυτής για κάθε «οικόπεδο» που θα παραχωρηθεί.
Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2028 οι επενδυτές θα συνάψουν την τελική αδειοδότηση των πάρκων τους και τις συμβάσεις σύνδεσης των έργων με το σύστημα μεταφοράς. Επομένως δύο τρίμηνα αργότερα, θα μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή των έργων.
Από τα βήματα του θεσμικού πλαισίου, το αρχικό πρόκειται να υλοποιηθεί -όπως προαναφέρθηκε- εντός του 2023, με την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες που θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα. Το επόμενο τρίμηνο θα υποβληθούν οι τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μέσα σε αυτές τις ευρύτερες ζώνες, και των θαλασσοτεμαχίων εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που πρόκειται να παραχωρηθούν, ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους να έχουν δοθεί για κάθε μία από αυτές άδειες έρευνας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Οι επενδυτές θα μπορούν να ερευνήσουν τις Περιοχές από το 3ο τρίμηνο του 2024 και για δύο χρόνια, ενώ στο τέλος του 2026 (μετά από διαβούλευση) θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «οικόπεδα» εντός κάθε Περιοχής για την ανάπτυξη πάρκων, καθώς και η μέγιστη ισχύς των έργων που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε «οικόπεδο». Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στις αρχές του 2027 η ΡΑΕ να προκηρύξει τον διαγωνισμό παραχώρησης των οικοπέδων.