Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία θα θεσπίσει νομοθεσία για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσαν σχέδια για τη σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενης από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας, της Ενεργειακής Ένωσης της χώρας (MEA), της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (RKE) και των αρμόδιων φορέων στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα εργαστεί για την εισαγωγή νέας νομοθεσίας σχετικά με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της MEA, Kocho Angjushev και τον πρόεδρο της RKE, Marko Bislimoski. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EVN).

"Η ομάδα εργασίας θα εργαστεί για τη σύνταξη νέας νομοθεσίας σχετικά με τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο από το κράτος όσο και από ιδιώτες επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Kreshnik Bekteshi .

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ενεργειακές αρχές εργάζονται συνεχώς για την οικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος στη χώρα και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

«Υπάρχει μια "έκρηξη" στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα. Θέλω να παροτρύνω τους επενδυτές να ακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες σε περίπτωση που δεν έχουμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή από τις ανάγκες του κράτους. Σύμφωνα με τη στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι περιορισμένη, ειδικά από φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα κ.λπ.», είπε.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ένα ενδεικτικό σχέδιο το οποίο θα καθορίζει τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επενδυτές για απλούστερη υλοποίηση των επενδύσεων. Αυτό θα γίνει προκειμένου οι επενδύσεις τους να είναι επικερδείς και να γνωρίζουν τη διαδικασία στο τμήμα των δυνατοτήτων του συστήματος μεταφοράς και του συστήματος διανομής ώστε να μπορούν να λαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Όπως ανέφερε η ΜΕΑ, η μεγάλη εγκατεστημένη χωρητικότητα των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, και ειδικά των φωτοβολταϊκών σταθμών, μπορεί τώρα να προκαλέσει ζημιά στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο σύνδεσμος ζητά επίσης από τις αρχές να ρυθμίσουν νομικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους πολλούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που κατασκευάζονται και θα κατασκευαστούν, με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στις λεγόμενες αποθήκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας