Μενού Ροή
Georgios Stassis
Δυτ. Μακεδονία: Η ΔΕΗ βάζει… στην πρίζα «πράσινη» καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας – Το project «Waste to Energy» των 300 εκατ.

Φουλάρει μηχανές για νέα «πράσινη» μονάδα καύσης απορριμμάτων η ΔΕΗ στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου επενδυτικού project των 12 δις. ευρώ (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάπτυξη  mega data center, φωτοβολταϊκά, αιολικά, έργα αποθήκευσης ενέργειας) στην περιοχή που εκτείνεται αε βάθος δεκαετίας.

Ο όμιλος  εξετάζει ανάλογα με το πως θα προχωρήσει και το αδειοδοτικό πλαίσιο, μία νέα μονάδα θερμικής  επεξεργασίας  απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

«Πράσινη» θερμική ενέργεια… από σκουπίδια

Η μονάδα «Waste to Energy» σχεδιάζεται  να κατασκευαστεί στο χώρο που βρίσκεται σήμερα  η αυλή του λιγνίτη του λιγνιτικού σταθμού Πτολεμαΐδα 5.

Ο σχεδιασμός της μονάδας  προβλέπει  την εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38MW που εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη  των αναγκών των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η μονάδα θα διαθέτει State of the Art αντιρρυπαντική τεχνολογία ενώ σημαντική θα είναι και η ανάκτηση ανακυκλώσιμων  υλικών από τα προϊόντα της καύσης. 

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των  300 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει  200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.

Υπενθυμίζεται πως παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε την αξιοποίηση των λιγνιτικών περιοχών Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με στόχο την καύση σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της καύσης σκουπιδιών (σύμφωνα και με αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό) είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%. Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα άμεσα, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλους όγκους σκουπιδιών, δεν απαιτείται πολύς χώρος για την κατασκευή της μονάδας, υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, δεν παράγεται μεθάνιο, η διαδικασία ανάκτησης της ενέργειας ισοδυναμεί με μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ ανακτώνται ο σίδηρος και τα μέταλλα που περιέχουν τα σκουπίδια.

Στα μειονεκτήματα της καύσης περιλαμβάνονται το κόστος της επένδυσης, η μακροχρόνια δέσμευση σε αυτήν, το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για μικρές ποσότητες απορριμμάτων, το ότι είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στους περισσότερους τύπους απορριμμάτων αλλά όχι σε όλους, η δημιουργία υπολείμματος, στάχτης και η έλλειψη μεγάλων ποσοστών κοινωνικής αποδοχής.

Οι τεχνολογίες Waste-to-Energy (WtE) προσφέρουν μια βιώσιμη μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων μετατρέποντας τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα σε χρησιμοποιήσιμες μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν κυρίως την αποτέφρωση, όπου τα απόβλητα καίγονται για την παραγωγή ενέργειας, την αεριοποίηση, μια διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα μέσω υψηλών θερμοκρασιών και περιορισμένου οξυγόνου και την αναερόβια χώνευση, η οποία διασπά τα οργανικά απόβλητα σε βιοαέριο απουσία οξυγόνου.

Οι μέθοδοι αυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα, κυρίως τη δυνατότητά τους να μειώνουν σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής έως και 90%, μετριάζοντας έτσι τη ρύπανση της γης και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η ενέργεια που παράγεται μέσω αυτών των διεργασιών συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Βέβαια, η υιοθέτηση των τεχνολογιών WtE απαιτεί προσεκτική εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας.

Το σουηδικό success story

Η  Σουηδία είναι μια χώρα που στέλνει λιγότερο από το 1% των απορριμμάτων της σε χωματερές, προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Σουηδίας στη μείωση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσής της: μεταξύ των ανακυκλωμένων στερεών απορριμμάτων και της κομποστοποιημένης οργανικής ύλης, η Σουηδία ανακυκλώνει σχεδόν τα μισά από αυτά που πετάει. Αυτό, όμως, που την ξεχωρίζει είναι το πώς διαχειρίζεται το υπόλοιπο 50% των απορριμμάτων.

Σχεδόν όλα τα μη ανακυκλωμένα απόβλητα της Σουηδίας καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Αυτή είναι μια μέθοδος που, ενώ εκπέμπει CO2, είναι πολύ καλύτερη για το κλίμα από το να «αποθηκεύονται» σκουπίδια σε χωματερές, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της τεχνολογίας «απόβλητα σε ενέργεια».

Σήμερα, η Σουηδία διαθέτει 34 μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα που προμηθεύουν 1.445.000 νοικοκυριά με θερμότητα και 780.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια, εντυπωσιακά στοιχεία για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας