Μενού Ροή
"Φωτοβολταϊκά στις στέγες": Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Έως το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα ξεκινήσει η  έναρξη υποβολής αιτήσεων  για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» που αφορά στην εγκατάσταση 300.000 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών -ισχύος μέχρι 10 KW- στις στέγες σπιτιών, νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι κατά το 2000 κατασκευάστηκαν πάνω από 3.000 μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα -συνολικής ισχύος της τάξης των 1200 ΜW- όταν επί ΣΥΡΙΖΑ- και συγκεκριμένα την περίοδο 2016-2017- είχαν κατασκευαστεί μόλις 2 MW μικρών φωτοβολταϊκών στη χώρα.  Η  «ενεργειακή δημοκρατία» θα προωθηθεί περαιτέρω μέσω του προγράμματος, για το οποίο υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον.

Η προδημοσίευση

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα -πιθανότατα την άλλη εβδομάδα- να προδημοσιευθεί ο Οδηγός του Προγράμματος, ο οποίος έχει σχεδόν τελειώσει που θα περιγράφει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται οι ενδιαφερόμενοι.  Υπενθυμίζεται ότι η προβλεπόμενη κατανομή των κονδυλίων προδιαγράφει 120.000 δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές, 90.000 αγρότες και 90.000 επιχειρήσεις, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, όσον αφορά στα οικιακά συστήματα, επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία, κανόνας που δεν θα ισχύει πάντως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μέγιστη ισχύς οικιακού φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 10 kW για τριφασικές παροχές, με μπαταρία μίνιμουμ χωρητικότητας  10 kWh.

Το πλαφόν

Στις μονοφασικές παροχές, το πλαφόν ισχύος για το φωτοβολταϊκό θα είναι 5 kW, με ανάλογη αναπροσαρμογή της μίνιμουμ χωρητικότητας της μπαταρίας. Επομένως, αν ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή επιλέξει φωτοβολταϊκό 5 kW. Ενα νοικοκυριό θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα μικρότερης ισχύος (πχ. 3 kW), αν οι καταναλώσεις του κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με ανάλογο «κατώφλι» στη χωρητικότητα της μπαταρίας (δηλαδή κατ' ελάχιστον 3 kWh στο παράδειγμα).

Αναφορικά με το ποσοστό της επιδότησης, θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό από το κόστος του φωτοβολταϊκού. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα.

Με συμψηφισμό

Τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Η ύπαρξη ωστόσο της μπαταρίας  θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).

Όπως μάλιστα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, χάρις στην μπαταρία, ο ταυτοχρονισμός θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας