«Ηγγικεν η ώρα» για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- η προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος. Εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις επιδοτήσεις, καθώς η σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ θα ανοίξει μέσα στον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα όπως δήλωσε προ ημερών από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι οικιακά φωτοβολταϊκά που να συνδυάζονται με μπαταρία, εντούτοις αυτό άλλαξε στην πορεία και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα μπορούν να διεκδικήσουν οι αγρότες και μάλιστα χωρίς να έχουν την υποχρέωση τοποθέτησης και μπαταρίας. Η αλλαγή αυτή οδηγεί και σε αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης που από 150 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί τουλάχιστον σε 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τις μικρές επιχειρήσεις, οι επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εντάχθηκαν στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τον οδηγό, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία του ατόμου που έχει υποβάλει την αίτηση – είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε για μισθωμένη, είτε για παραχωρούμενη (όπως και στο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες). Επίσης, για κάθε κατοικία θα μπορεί να υποβληθεί μία αίτηση από ιδιώτη.
Τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Η ύπαρξη της μπαταρίας θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).
Το «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού έχει καθορισθεί στα 10 kW (ισχύς παραγωγής), η οποία ισοδυναμεί με 10,8 KW σε ισχύ εγκατάστασης. Η μπαταρία που (υποχρεωτικά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10 KWh (κιλοβατώρες). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος επιλέξει σταθμό 10 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10 κιλοβατώρες. Στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, π.χ. ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον 3 κιλοβατώρων ή και μεγαλύτερης, με όριο τις 10 κιλοβατώρες.
Αναφορικά με τα ποσοστά των επιδοτήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, η μπαταρία θα επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60-65% (ανάλογα με την ισχύ του). Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία αναμένεται να επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 30% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, η μπαταρία θα επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW). Στα παραπάνω ποσοστά θα προστίθεται 10% στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία, καθώς και μονογονεϊκών ή πολύτεκνων οικογενειών, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα καθορίζεται πλαφόν μέγιστης δαπάνης.
Μεγάλα τα οφέλη σύμφωνα με τον ΣΕΦ
Ο Σύλλογος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έχει αναλύσει δύο παραδείγματα εξοικονόμησης που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής που θα επιδοτηθεί μέσα από το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Το πρώτο παράδειγμα αφορά νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως) που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Η επιλογή μπαταρίας μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό. Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 5.175 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης. Την υπόλοιπη δαπάνη, ύψους 6.325 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,4 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 16.925 ευρώ.
Στο σενάριο ενός νοικοκυριού με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (15.000 κιλοβατωρες σε ετήσια βάση), ο αιτών θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (10 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (10 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 22.000 ευρώ και η επιδότηση στα 11.00 ευρώ, λαμβάνοντας και πάλι το μέσο προβλεπόμενο ποσοστό στήριξης. Επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 11.000 ευρώ με ίδια κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης. Για την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, πάντως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο Δίκτυο Διανομής με την κατάθεση αιτήματος σύνδεσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και λίγες ημέρες.