Μενού Ροή
"Χαμηλά μποφόρ" για τους αιολικούς σταθμούς στην Ελλάδα

«Εκτός χάρτη» της Ευρώπης έμειναν οι επενδύσεις στον κλάδο αιολικών σταθμών στην Ελλάδα το 2022, μια χρονιά όπου επικράτησαν….χαμηλά μποφόρ πανευρωπαϊκά, με τις επενδύσεις σε νέους αιολικούς σταθμούς να υποχωρούν σε ναδίρ 13ετίας (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009), σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Europe.

O παραπάνω χάρτης είναι αποκαλυπτικός, αφού δείχνει ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες επενδύσεις σε νέα αιολικούς σταθμούς σε  χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν (300 εκατ. ευρώ) και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από ότι η Ελλάδα, όπου οι επενδύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ ανήλθαν σε 230 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το 2021, οπότε και είχαν διαμορφωθεί σε 340 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν το 2022 επενδύσεις σε αιολικούς σταθμούς ύψους 1 δις. ευρώ -σχεδόν πενταπλάσιες δηλαδή σε σχέση με την Ελλάδα.

Τι φταίει

Όπως  εξηγούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς αιολικής ενέργειας, «O βασικός λόγος για την υστέρηση των αιολικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι η απίθανη γραφειοκρατία που συνεχίζει επί δεκαετίες να ταλανίζει τον κλάδο. Παρά τις διαρκείς νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που είναι προς τη θετική κατεύθυνση, υπάρχει μεγάλη δυσκολία έως και άρνηση αυτές να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά από τις τοπικές υπηρεσίες ή από τις υπηρεσίες άλλων συναρμοδίων υπουργείων που εμπλέκονται στην αδειοδότηση. Έτσι, η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ  σύμφωνα με την οποία το κράτος οφείλει να  λαμβάνει οριστική απόφαση για την πλήρη αδειοδότηση μιας επένδυσης εντός δύο ετών, στην Ελλάδα φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας το 2022 είναι έργα που ξεκίνησαν να μελετώνται και να αδειοδοτούνται 12 και πλέον έτη πριν !».

Πτώση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Έντονα πτωτική πάντως ήταν η τάση όμως και για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τη Wind Europe οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά ήταν 17 δις. ευρώ, έναντι 41 δις. ευρώ το 2021. «Η Ευρώπη θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της και να διασφαλίσει προσιτές τιμές ηλεκτρισμού. Όμως οι πρόσφατες παρεμβάσεις στις αγορές και τα εναπομείναντα εμπόδια αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ειδάλλως ίσως δει πτώση στα νέα αιολικά αντί για την μεγάλη αύξηση που προδιαγράφει το Repower EU – και ο φιλόδοξος στόχος  42,5% (συν 2,5%) που τέθηκε για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ έως το τέλος της δεκαετίας», προειδοποιεί και η Wind Europe.

“H EE πρέπει να κατασκευάσει νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 31 GW κάθε χρόνο για να επιτύχει τους στόχους το 2030, αλλά οι αριθμοί μιλούν μια διαφορετική γλώσσα. Οι επενδύσεις του 2022 σε νέα έργα πρόσθεσαν μόλις 10 GW. Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες σε τουρμπίνες έχουν μειωθεί και η ΕΕ κατασκευάζει μόλις το ήμισυ της νέας αιολικής ενέργειας που χρειάζεται. H Ευρώπη πρέπει να διοχετεύσει περισσότερο χρήμα στην εφοδιαστική αλυσίδα των αιολικών σταθμών», δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της Wind Europe Gilles Dickson.

Τι θα συμβεί φέτος

Αναφορικά με το τρέχον έτος πάντως στην Ελλάδα οι ενδείξεις είναι σαφώς πιο ενθαρρυντικές, με δεδομένο ότι  το τέλος του περασμένου έτους υπό κατασκευή βρίσκονταν πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων (η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών), συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων πρότζεκτ όπως το συγκρότημα των αιολικών του Καφηρέα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή προ της έναρξης κατασκευής, Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6 GW έως το τέλος του 2026.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας