Εκρηκτική αναμένεται να είναι η σημερινή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τις νέες εξελίξεις με τους δασμούς και την απόφαση Τραμπ για πάγωμά τους για τρεις μήνες για όλο τον υπόλοιπο κόσμο πλην της Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του στο Truth Social ανακοίνωσε «ανακωχή» 90 ημερών στην εφαρμογή δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες, καθώς και μείωση των «ανταποδοτικών δασμών» στο 10% με άμεση ισχύ. Μοναδική εξαίρεση η Κίνα, για την οποία αποφάσισε και νέα αύξηση των δασμών στο εξωπραγματικό 125%.
Μολονότι θα πάρει πάρα πολύ καιρό έως ότου επανέλθει η εμπιστοσύνη στις αγορές και να αποκατασταθεί το καλό κλίμα, εντούτοις, οι 90 ημέρες ανακωχής για τους δασμούς, είναι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ανασύνταξης, επανεξέτασης δεδομένων και διαμόρφωσης της νέας επενδυτικής στρατηγικής για ιδιώτες, θεσμικούς, funds και πάσης φύσεως χαρτοφυλάκια. (Αν φυσικά δεν υπάρξει σήμερα ή προσεχώς κάποια νέα, απρόσμενη αλλαγή σκηνικού ίσως με πιθανή νέα παλινωδία του Αμερικανού προέδρου).
Οι αγορές είναι υπερπιεσμένες και σε υπερπουλημένα επίπεδα, ασχέτως με την αντίδραση της περασμένης Τρίτης, οπότε η άνοδος αναμένεται να έχει τη μορφή ελατηρίου με στοιχεία υπερβολής, όπως ακραία υπερβολική ήταν η πτώση που προηγήθηκε. Τα χρηματιστήρια, αρχής γενομένης από την περασμένη Πέμπτη 3 Απριλίου δέχτηκαν πρωτοφανές – για τα τελευταία χρόνια – πλήγμα, παρουσιάζοντας φαινόμενα ισοπεδωτικής πτώσης που προσιδιάζουν μόνο τον πανικό που είχαν φέρει οι πρώτες ημέρες του Covid-19, το Μάρτιο του 2020.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η αντίδραση αναμένεται να είναι εκρηκτική και ίσως – τουλάχιστον τις πρώτες ώρες – φτάσει σε διψήφια ποσοστά για το Γενικό Δείκτη και φυσικά τις τράπεζες, ενώ πολύ μεγάλη αντίδραση χρωστά όλος ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και των κατασκευών.
Εκρηκτική αντίδραση στη Wall Street
Ήδη, η εικόνα των τριών δεικτών της Wall Street χθες, έδειξε το δρόμο, καθώς παρά τις παλινωδίες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όταν έγινε γνωστό το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες, καταγράφηκε εκρηκτικών διαστάσεων αντίδραση, που σπάνια εμφανίζεται στην ιστορία των αγορών.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εκτοξεύτηκε κατά 2.962 μονάδες ή +7,87% ανακτώντας το όριο των 40.000 μονάδων, στις 40.608. Ο πιο ισχυρός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών S&P 500 κατέγραψε ιλιγγιώδη άνοδο 474,13 μονάδων (!!) ή ποσοστό +9,52% κλείνοντας στις 5.456,90 μονάδες, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο από το 2008.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας, καθώς εκτινάχθηκε κατά +12,16% κερδίζοντας 1.857 μονάδες επανερχόμενος πάνω από το όριο των 17.000 μονάδων, με κλείσιμο στις 17.124,97 μονάδες. Μια άνοδος που είναι η δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του!
Οι μετοχές του ομίλου Viohalco χρωστούν μεγάλη αντίδραση
Πέραν των τραπεζών που σήμερα αναμένεται να ξεσπάζουν ανοδικά καταγράφοντας άνοδο ίσως και 15%, οι μετοχές που χρωστούν σημαντική αντίδραση είναι πρωτίστως οι τρεις μετοχές του ομίλου Viohalco (Viohalco, Cenergy Holdings και ElvalHalcor), που έχουν δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις, υπό το φόβο των δασμών αλλά και του ευρύτερου επηρεασμού όλης της αλυσίδας παραγωγής που συνδέονται τα προϊόντα του ομίλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πέντε συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την περασμένη Πέμπτη 3 Απριλίου (Τετάρτη βράδυ ανακοινώθηκαν οι δασμοί), η μετοχή της Viohalco έχει υποστεί μεγάλο… λιώσιμο κατά 18,79%, ξεπερνώντας την πτώση κάθε άλλης μετοχής του Large Cap, ακόμα και των τραπεζών. Στην κορυφή της πτώσης στον Large Cap και χθες, χάνοντας 6,18%.
Η μετοχή της ElvalHalcor υποχωρεί κατά 18,61%, καθώς πουλάει εξειδικευμένες κατασκευές αλουμινίου σε αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, όπως και σε βιομηχανίες τροφίμων, που έχουν μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ. Άρα, πλήγμα, υπάρχει μέσω της αλυσίδας δραστηριοποίησης.
H μετοχή του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου Viohalco, η Cenergy Holdings, καταγράφει πτώση 14,44% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, έχοντας κατέλθει στα 7,88 ευρώ, οπότε καλείται να καλύψει άμεσα μέρος του χαμένου εδάφους.
Η ΔΕΗ σε τέτοιες συγκυρίες επίσης δείχνει επιθετικά χαρακτηριστικά, οπότε αναμένεται να βγάλει ισχυρή αντίδραση, ενώ υποχωρεί 10,84% το επίμαχο πενθήμερο. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα κατακρημνίστηκε κατά 11,79%, ενώ την Τρίτη αντέδρασε στο +7,59%.
Η Ελλάκτωρ έχει απώλειες 14,02% το περασμένο πενθήμερο, τη Δευτέρα έχασε 11,31%, ενώ την Τρίτη αντέδρασε σημαντικά με άνοδο 9,44%. Χρωστά αντίδραση.
H μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 13,70% από την περασμένη Πέμπτη όπου επιβλήθηκαν οι δασμοί, έχοντας κατέλθει πλέον στα 36,85 ευρώ καθώς και χθες υποχώρησε κατά 5,99%.
Απώλειες 11,65% έχει η μετοχή της Motor Oil το εν λόγω διάστημα, πέφτοντας μάλιστα ακόμα και σε χαμηλά δυόμισι ετών την περασμένη Δευτέρα, οπότε χρωστά κάποια αντίδραση, αν και έχει συντηρητικό προφίλ. Η μετοχή της Helleniq Energy υποχωρεί κατά 8,84% το πενθήμερο, έχοντας επίσης συντηρητικό προφίλ.
Η Metlen μόλις προ ελάχιστων συνεδριάσεων, στις 28 Μαρτίου, είχε κλείσει στα 43 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Έκτοτε υποχωρεί κατά 14%, ενώ το τελευταίο 5ήμερο των δασμών χάνει 9,36%. Την περασμένη Δευτέρα υποχώρησε κατά 6,91%, την Τρίτη αντέδρασε με +5,33%, ενώ χθες υποχώρησε εκ νέου κατά 3,55% στα 36,98 ευρώ. Χρωστάει κίνηση…
Η ΓΕΚ Τέρνα καταγράφει σημαντικές απώλειες για το συντηρητικό κατά τα λοιπά προφίλ της, χάνοντας 12,22% το τελευταίο πενθήμερο. Την περασμένη Δευτέρα έχασε 6,94%, την Τρίτη έκλεισε στο +4,99%, ενώ χθες υποχώρησε κατά 3,58% στα 17,24 ευρώ.
Η Aktor Group καταγράφει πτώση 13,18% το 5ήμερο, ενώ έχασε 9,13% τη Δευτέρα, αντέδρασε στο +8,29% την Τρίτη και χθες υποχώρησε εκ νέου κατά 3,34% στα 4,48 ευρώ. Δύναται να βγάλει σημαντική αντίδραση, καθώς έχει επιθετικά χαρακτηριστικά.
Η μετοχή της AVAX υποχωρεί κατά 12,71% το πενθήμερο, την περασμένη Δευτέρα έχασε 9,76%, την Τρίτη αντέδρασε με άνοδο 10,47%, ενώ χθες υποχώρησε κατά 4,21%. Δύναται να βγάλει καλή αντίδραση.
Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ μόλις την περασμένη Τετάρτη 2 Απριλίου είχε κλείσει στα 3,11 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά στην 8χρονη χρηματιστηριακή πορεία του ομίλου, ενώ έκτοτε δέχτηκε πιέσεις, χάνοντας 7,42% την Παρασκευή και 8,19% τη Δευτέρα. Την Τρίτη αντέδρασε με άνοδο 6,07%, ενώ χθες υποχώρησε κατά 2,15% στα 2,7350 ευρώ. Υπάρχει κινητικότητα και το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Η μετοχή της Ελινόιλ καταγράφει πτώση 12,44% το πενθήμερο, ενώ χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (-7,32%) σε όλο τον ενεργειακό κλάδο, αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση το πενθήμερο, πέφτοντας στα 1,90 ευρώ, που είναι νέο χαμηλό δύο ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιανουάριο του 2023.
Τέλος, η Revoil την περασμένη Δευτέρα υποχώρησε κατά 10,06%, την Τρίτη κέρδισε +10,84%, ενώ συνολικά το πενθήμερο είναι στο -6,10%.
Το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά δεν πρόλαβαν έως το κλείσιμο την αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Ντ. Τραμπ αναφορικά με τους δασμούς, κλείνοντας με σημαντικές απώλειες, όμως κράτησε τις 1.500 μονάδες. Μετά την πτώση κατά 13,47% σε τρεις συνεδριάσεις, το Χ.Α. την Τρίτη αντέδρασε σε ποσοστό +6,19%, ενώ χθες βυθίστηκε εκ νέου κατά 2,69%, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.528,34 μονάδες.
Ενδοσυνεδριακά κύλησε έως τις 1.496,42 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 4,72%. Θυμίζουμε πως την περασμένη Δευτέρα ο Γ.Δ. είδε το χαμηλό των 1.455,08 μονάδων (όταν υποχωρούσε κατά 8,92%), επίπεδα που δεν αποκλείεται να αποδειχτούν τα χαμηλά για την τρέχουσα συγκυρία της αγοράς, πάντα υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση ή νέο, αιφνίδιο… χτύπημα αναφορικά με τους δασμούς.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει έως 6,26%, κλείνοντας τελικά με απώλειες 3,14%, ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση 2,78% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 5,13%, ενώ ο Mid Cap έφτασε να υποχωρεί έως 3,91% κλείνοντας τελικώς με πτώση 2,88%.