του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Εχουμε 330 ημέρες ηλιοφάνεια, πλούσιο αιολικό δυναμικό, αλλά κάθε χρόνο εισάγουμε κοντά στα 6 δισ. ευρώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το γεωγραφικό μας ανάγλυφο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη αντλησιοταμιευτικών έργων και έργων αποθήκευσης, αλλά αυτό δεν αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Και μπορεί η Ελλάδα να είναι η 7η χώρα παγκόσμια στην παραγωγή ΑΠΕ, όμως ο κλάδος είναι από τους πλέον κατασυκοφαντημένους.
Κατ’ επάγγελμα «οικολόγοι» που έχουν κτίσει προσοδοφόρες καριέρες συμμετέχοντας σε κάθε εκδήλωση κατά των ΑΠΕ, περιμένουν την ευκαιρία για να ξιφουλκήσουν ενάντια της πράσινης ενέργειας. Από τον Ασκιό της Κοζάνης, το Παναχαϊκό, τον Ευρύμανθο και την Σκύρο, μέχρι τα Κύθηρα και την Τήνο, είναι πάμπολες οι περιπτώσεις των τελευταίων ετών όπου οι συλλογικότητες είχαν την στήριξη ή την ανοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αστείο αυτό με τις αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ πρέπει να τελειώνει. Και όσοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες, ας αναλάβουν οι ίδιοι το πραγματικό κόστος της ηλεκτροδότησής τους, που ειδικά στα νησιά, είναι πολλαπλάσιο αυτού που τελικά πληρώνουν οι κάτοικοί τους, για αυτό και επιδοτείται αδρά από όλους εμάς τους υπολοίπους.
Στους κατ' επάγγελμα «προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος» και στην ιδεοληπτική αντιμετώπιση κάποιων μειοψηφιών που επιχειρούν να σπείρουν την αμφιβολία για την πράσινη ενέργεια στις τοπικές κοινωνίες στάθηκε χθες ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης.
«Δήθεν καταστρέφεται το περιβάλλον. Τα αυθαίρετα στον αιγιαλό και το μπάζωμα των ρεμάτων προκαλούν μόνιμη καταστροφή, ενώ οι ανεμογεννήτριες μπορούν να λυθούν και να μετακινηθούν», είπε ο επιχειρηματίας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας για ένα θέμα που συντηρούν επί χρόνια κάθε λογής νεολουδίτες με πανό, στα οποία γράφουν «ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά».
Εάν υπάρχει κάποια πιθανότητα να νικηθεί η παράνοια με τις ΑΠΕ είναι η επόμενη κυβέρνηση να βάλει στόχο να εξηγήσει εξαντλητικά στην ελληνική κοινωνία τα οφέλη από την πράσινη ενέργεια. Να εξηγήσει, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ότι το 2022, δηλαδή στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, χωρίς τις επιπλέον ποσότητες ανανεώσιμών, οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη θα ήταν 10% υψηλότερες. Και ότι όταν αυξηθούν στην Ελλάδα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, οι τιμές θα πέσουν κι άλλο.
Να εξηγήσει στην κοινωνία τι σημαίνει ότι η διείσδυση των ΑΠΕ αρχίζει να φέρνει όλο και πιο συχνά μηδενικές τιμές στη χονδρεμπορική του ρεύματος και ότι αν είχαμε περισσότερες, όπως στην Βόρεια Ευρώπη, θα βλέπαμε χαμηλότερες τιμές και στην λιανική.
Κυρίως όμως να παραθέσει στην κοινωνία τα πάμπολλα οφέλη για την τσέπη της και για το περιβάλλον από την γενίκευση των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μείγμα, απομωνόντας έτσι όσους αρέσκονται ακόμη και σήμερα, να διαδίδουν ότι οι ανεμογεννήτριες «κόβουν» το γάλα στις κατσίκες και ότι η εγκατάσταση πλωτών πάρκων θα εμποδίσει το ζευγάρωμα της τσιπούρας.
Η Ελλάδα μπορεί να μην παράγει αυτοκίνητα, ούτε έχει βρει ακόμη φυσικό αέριο, ωστόσο διαθέτει την δική της ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου, τις ιδανικές συνθήκες ηλιοφάνειας και περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό πανευρωπαϊκά. Στις Κυκλάδες φυσάει και έχει ήλιο 11 στους 12 μήνες το χρόνο και η Κρήτη, ενώ στην Κρήτη υπάρχουν βουνοκορφές όπου η μέση ταχύτητα του ανέμου ξεπερνά τα 8,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, με το νησί να διαθέτει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στο κόσμο.
Αντί να σπαταλάμε ενέργεια στον δημόσιο διάλογο για να αποδείξουμε κατά πόσο η εθνικοποίηση της ΔΕΗ που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στη σφαίρα του φαντασιακού και των ξεπερασμένων από την πραγματικότητα ιδεολογιών, θα έπρεπε να συζητάμε τα επιτεύγματα των ΑΠΕ και πως θα τα πολλαπλασιάσουμε. Οτι οι ΑΠΕ συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και των δυσβάσταχτων λογαριασμών που πλήρωσαν στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι και το κράτος.
Οτι τον Μάιο το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε προήλθε από ήλιο, αέρα και νερό. Οτι τον ίδιο μήνα η παραγωγή από λιγνίτη ήταν μόλις 5%. Και ότι συνολικά για 21 ώρες μέσα στον περασμένο μήνα, η Ελλάδα έτρεχε με ΑΠΕ σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90%, και μάλιστα για δύο συνεχόμενες μέρες (6 και 7/5) η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή υπερκάλυψε (100%) τη συνολική ζήτηση για 7 ώρες, επιτρέποντάς μας να εξάγουμε την επιπλέον πράσινη ενέργεια στους γείτονές μας, στα Βαλκάνια…