Η ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης (Enea) θα κυκλοφορήσει σύντομα έναν διαδικτυακό χάρτη για τον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών για αγροβολταϊκά. Ο χάρτης, με βάση δείκτες τοπίου, θα παρέχει ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες για τη διευκόλυνση της επιλογής των κατάλληλων τοποθεσιών για την ενοποίηση της γεωργίας και της ηλιακής ενέργειας.
«Ο χάρτης επικυρώνεται τώρα και θα είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο στο μέλλον», ανέφερε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι έχει σχεδιαστεί κυρίως για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών για ανάπτυξη αγροβολταϊκών.
Λαμβάνει υπόψη το Ιταλικό τοπίο
Το Ερευνητικό Κέντρο Enea στο Portici, κοντά στη Ρώμη, ανέπτυξε τον χάρτη με την υποστήριξη της ομάδας εργασίας AgrivoltaicoSostenibile@ENEA και του AIAS, της ιταλικής ένωσης βιώσιμων αγροβολταϊκών, υπό την προεδρία της ίδιας της Enea. Ο χάρτης βασίζεται σε δείκτες που σχετίζονται με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του ιταλικού τοπίου.
«Η δυνατότητα των αγροβολταϊκών σε εθνικό πλαίσιο αξιολογείται συνήθως με βάση τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά και την επέκταση των διαθέσιμων γεωργικών εκτάσεων», δήλωσε η ερευνήτρια της Enea, Grazia Fattoruso. «Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό μας Geomatics λαμβάνει υπόψη τόσο τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ηλιακό φωτοβολταϊκό δυναμικό μιας δεδομένης περιοχής, όπως γεωφυσικοί, τεχνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όσο και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γεωργική απόδοση, όπως οι διαφορετικοί τύποι έδαφος, χωρητικότητα χρήσης γης και λειψυδρία».
Τα βιώσιμα αγροβολταικά
Έξι διαφορετικές ομάδες εργασίας στην Ιταλία υποστηρίζουν ενεργά τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των αγροβολταϊκών. Αυτές οι ομάδες επικεντρώνονται στη βιώσιμη πιστοποίηση, τη νομοθεσία και την εφαρμογή, την κατάρτιση, τις τεχνολογίες γεωργίας και το τοπίο.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πώς η κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το γεωργικό σύστημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί από αλλαγές που απαιτούν καινοτομία», είπε ο Enea. «Σε αυτό το πλαίσιο, τα βιώσιμα αγροβολταϊκά ενεργούν ως «συσσωρευτής» ικανός να εισάγει καινοτομίες σε ένα σύστημα, ξεκινώντας από τις ανάγκες που εκφράζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς».
Τον Απρίλιο, η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο κινήτρων για την υποστήριξη καινοτόμων λύσεων αγροβολταϊκών. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας (PNRR) και έχει προϋπολογισμό 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος θα είναι αρκετός για την ανάπτυξη περίπου 1,04 GW ισχύος Φ/Β έως τον Ιούνιο του 2026.