Η αντλησιοταμίευση, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές έρευνες, αποτελεί την πιο… πράσινη, αλλά και πιο αποτελεσματική τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Η σημασία της έχει αποδειχθεί στην πράξη όπως και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα έναντι των ιδιαίτερα διαδεδομένων συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές (μπαταρίες).
Πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
Όπως προκύπτει από ορισμένες τελευταίες εξελίξεις μάλιστα, την «αξία» της αντλησιοταμίευσης «ανακαλύπτουν», έστω με καθυστέρηση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκεί κεντρικοί φορείς των ΑΠΕ ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση να υποστηρίξει επειγόντως την ανάπτυξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μακράς διάρκειας, μέσω της αντλησιοταμίευσης.
Οι δύο φορείς υποστηρίζουν ειδικότερα ότι το μοντέλο της αντλησιοταμίευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους έως και 680 εκατ. λιρών ετησίως έως το 2050.
Σημειώνεται ότι στο Η.Β. υπάρχουν προγραμματισμένα έργα με χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των 135 GWh, που εάν κατασκευαστούν θα πενταπλασιάσουν τον συνολικό τρέχοντα όγκο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.
Μια πρόσφατη έκθεση της Scottish Renewables έδειξε ότι έξι έργα που βρίσκονται υπό ωρίμανση στη Σκωτία θα υπερδιπλασιάσουν την ικανότητα αντλησιοταμίευσης του Ηνωμένου Βασιλείου σε 7,7GW, θα δημιουργήσουν σχεδόν 15.000 θέσεις εργασίας και θα φέρουν έως και 5,8 δισ λίρες για την οικονομία της χώρας έως το 2035.
Για τα έργα αντλησιοταμίευσης ωστόσο αναμένεται απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός κατάλληλου μηχανισμού σταθεροποίησης εσόδων. Και τούτο καθώς όπως υποστηρίζεται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης είναι η μόνη σημαντική μορφή παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμη για στήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών ενεργειακών ομίλων πρέπει η κυβέρνηση να παραδώσει άμεσα ένα επενδυτικό πλαίσιο που θα ξεκλειδώσει την τεράστια αξία της αντλησιοταμίευσης το συντομότερο δυνατό καθώς, εκτός των άλλων, θα είναι κεντρικής σημασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το net-zero.
Η Ελλάδα είναι μπροστά
Έτσι, αν και το Η.Β. πρωτοπορεί σε ορισμένους τομείς των ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά, βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα της αντλησιοταμίευσης, όπου η Ελλάδα, παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις, είναι μπροστά λόγω του εμβληματικού project της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η μεγάλη επένδυση ύψους 646,3 εκατ. ευρώ έχει εισέλθει τους τελευταίους μήνες σε φάση υλοποίησης και όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης η κατασκευή του έργου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης στη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, ώστε να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2026.
Το έργο και τα οφέλη
Το project της Αμφιλοχίας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή καθαρής ενέργειας υπολογίζεται σε 816 GWh.
Σχετικά με τα πολυεπίπεδα οφέλη, πέραν από την τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (1.000 κατά την κατασκευή και 60 μόνιμων κατά τη λειτουργία), το Σύστημα της Αμφιλοχίας και όσα ακολουθήσουν θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ενισχύοντας έτσι την προοπτική ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, αλλά και ανάδειξής της, μαζί με τις διασυνδέσεις, σε «φυσική μπαταρία» για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ δρομολογεί αντίστοιχα έργα αντλησιοταμίευσης στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.
Πηγή: newmoney.gr