Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών και την εφαρμογή net metering σε περισσότερα από 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας.
Αν και η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ακόμα δεν έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης παρά το γεγονός ότι έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα οριστικοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες τον οδηγό του προγράμματος, ο οποίος θα καθορίσει τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν και τον τρόπο υλοποίησης της δράσης.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ που θα αξιολογήσει τις αιτήσεις για επιχορήγηση, οι οποίες θα υποβληθούν από Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) με τη συμμετοχή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με κριτήρια
Για την επιλογή των ωφελούμενων θα ισχύσουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, στα πρότυπα των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που υλοποιεί το ΥΠΕΝ τα τελευταία έτη.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει και αντίστοιχο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με συστήματα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση. Η πρωτοβουλία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο χρόνο από εκείνη για τα ευάλωτα νοικοκυριά και θα απευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Το PPF του ΤΑΙΠΕΔ θα διαχειριστεί και αυτό το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα ποσοστά επιχορήγησης των φωτοβολταϊκών σταθμών και των μπαταριών για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας θα είναι κλιμακωτά ανάλογα με την ισχύ και τη χωρητικότητα.
Και τα δύο προγράμματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ιδιαίτερα αυστηρά.