Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ βρίσκει αντίθετες όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Το ειδικό τέλος αλληλεγγύης, όπως ονομάζεται θα υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας επί του κύκλου εργασιών για όλους τους παραγωγούς και προμηθευτές, αιολικών, φωτοβολταϊκών, αλλά και βιομάζας. Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, πιο αδικημένοι από όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ νιώθουν οι παραγωγοί βιοαερίου από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής τους είναι πολύ περισσότερο, από το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκών. Προς το σκοπό αυτό εισηγούνται να εξαιρεθούν οι σταθμοί βιοαερίου από το ανταποδοτικό τέλος αφού το κόστος παραγωγής του ρεύματος από βιοαέριο είναι 18-19 σεντ την κιλοβατώρα σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά που είναι 6-7 σεντ.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως εάν δεν εξαιρεθούν οι σταθμοί βιοαερίου από το ανταποδοτικό τέλος, η προγραμματισμένη νέα επένδυση για επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων από τη διαλογή στην πηγή των οργανικών δεν θα προχωρήσει, ενώ σημειώνουν ότι ήδη το κράτος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την εφαρμογή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» (ΠΟΠ) γιατί δεν υπάρχουν υποδομές παραλαβής και επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, χωρίς τις νέες επενδύσεις στους σταθμούς βιοαερίου οι στόχοι που τέθηκαν για εκτροπή των οργανικών από τις χωματερές δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Με παρεμβάσεις τους προς την κυβέρνηση, αλλά και τη Βουλή, οι παραγωγοί βιοαερίου θεωρούν άδικο η κιλοβατώρα που παράγει ένας σταθμός βιοαερίου, να φορολογείται με το ίδιο τέλος όπως τα φωτοβολταϊκά γιατί το κόστος παραγωγής δεν είναι το ίδιο.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι το κόστος λειτουργίας των σταθμών βιοαερίου είναι τεράστιο σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά υποστηρίζουν που τοποθετούνται σε ένα χωράφι και καθαρίζονται τα πλαίσια μία φορά τον χρόνο, οι μονάδες βιοαερίου εργάζονται όλο το 24ωρο με σημαντικό κόστος σε εργατικό προσωπικό, οδηγούς, μηχανικούς, μηχανήματα συλλογής, τουρμπίνες άντλησης, μηχανήματα ανάμειξης, παστεριωτές, οχήματα μεταφοράς και οχήματα διάθεσης καταλοίπων. Περαιτέρω, σημειώνουν το κόστος συντήρησης των οχημάτων, αντλιών, αναμεικτήρων, των σιλό αποθήκευσης, των παστεριωτών, των γεννητριών κ.ο.κ., επίσης, είναι τεράστιο σε σύγκριση με τη συντήρηση των φωτοβολταϊκών.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι στα φωτοβολταϊκά η νέα νομοθεσία θα παρέχει ένα κέρδος της τάξης του 10-12%. Στη βάση του ίδιου αποδεκτού κέρδους η κιλοβατώρα από το βιοαέριο θα πρέπει να φορολογείται με ανταποδοτικό τέλος μόνο όταν πωλείται σε ιδιώτη προμηθευτή πέραν των 21,28 σεντ την κιλοβατώρα, πράγμα αδύνατο αφού σε αυτό το ποσό θα προστεθεί το κέρδος του ιδιώτη προμηθευτή που σήμερα ζητά 25% και το κόστος του διαχειριστή του δικτύου άλλα 4,5 σεντ την κιλοβατώρα.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου/ Ενέργειας με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία εκφράζει την έντονη ανησυχία και προβληματισμού, αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της επιβολής ειδικού τέλους αλληλεγγύης σε προμηθευτές και παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Νόμος του 2023».
Επισημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής βιοαερίου εκτίθενται σε πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Αφού αναφέρεται σε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες, ο σύνδεσμος σημειώνει ότι οι διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρουσιάζουν διαφορετική τεχνοοικονομική βιωσιμότητα και οριακό κόστος. Για παράδειγμα:
α) Ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια: Παρουσιάζει χαμηλό οριακό κόστος επειδή βασίζονται στην ηλιακή ακτινοβολία, που είναι ένας δωρεάν και άφθονος πόρος, με χαμηλό κόστος συντήρησης.
β) Αιολική ενέργεια: Παρουσιάζει χαμηλό οριακό κόστος, καθώς εξαρτάται από την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Το συνεχές κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι μέτριο, αλλά το αρχικό κόστος εγκατάστασης μπορεί να είναι σημαντικό.
Παράλληλα, αναφέρεται στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα από την λειτουργία των μονάδων παραγωγής βιοαερίου, όπως:
1) Παραγωγή φιλική προς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί βιοαερίου έχουν σχεδόν σταθερή παραγωγή 24 ώρες το 24ωρο σε αντίθεση με άλλες μορφές ΑΠΕ.
2) Επιλύονται σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στις ΟΕΔΑ Κόσιης και Πεντακώμου και ΧΥΤΑ Πάφου.
3) Μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
4) Από την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων μέχρι τη συλλογή και την επεξεργασία της πρώτης ύλης, απασχολείται προσωπικό και αυτό συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας στις γεωργικές κοινότητες.
Δραστηριοποιούνται 11 μονάδες στην Κύπρο
Σήμερα στην Κύπρο, υπάρχουν 11 μονάδες παραγωγής βιοαερίου, από την επεξεργασία με αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων (κυρίως κτηνοτροφικών), που λειτουργούν με διαφορετικούς όρους, κάτω από το καθεστώς του feed-in tariff, με συμβόλαια 15 και 20 χρόνων. Τα συμβόλαια κάποιων από αυτών των μονάδων λήγουν το 2023, το οποίο συμπίπτει χρονικά με το επικείμενο άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) και την προτεινόμενη εφαρμογή του ανταποδοτικού τέλους.
Ο σύνδεσμος τονίζει ότι η παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο, έχει λάβει μέχρι σήμερα, τη χαμηλότερη στήριξη από την ημέρα λειτουργίας των σχεδίων χορηγιών/ επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ ή άλλων σχεδίων επιχορηγήσεων που είχαν κατά καιρούς τεθεί σε λειτουργία από τα διάφορα Υπουργεία.
Ο σύνδεσμος, σημειώνει πως οι μονάδες βιοαερίου για να καταστούν βιώσιμες θα έπρεπε να λαμβάνουν εγγυημένη διατίμηση (Feed-in-Tariff) 19,50 σεντ/kWh. Υπήρξαν εκτεταμένες χρονικές περίοδοι όπου οι σταθμοί βιοαερίου επιδοτούσαν το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, λόγω της χαμηλής εγγυημένης διατίμησης και αυξημένου κόστους αποφυγής.
Εισηγούνται όπως οι 11 υφιστάμενες, καθώς και οι νέες μονάδες παραγωγής βιοαερίου που επεξεργάζονται οργανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα να εξαιρεθούν από την επιβολή του οποιουδήποτε τέλους αλληλεγγύης.
Σε κίνδυνο οι σχεδιασμοί του κράτους για διαχείριση των οργανικών
Το ρεύμα των σταθμών βιοαερίου παράγεται σταθερά 24 ώρες την ημέρα σε σύγκριση με το ρεύμα των φωτοβολταϊκών και με την μετάβαση στην ελεύθερη αγορά το βιοαέριο μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί και να παράγει ρεύμα είτε το βράδυ είτε σε περιόδους πτώσης της τάσης στο δίκτυο.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου/ Ενέργειας υποστηρίζει πως στην περίπτωση που εφαρμοστεί η καταβολή οποιουδήποτε ανταποδοτικού τέλους στην παραγωγή ενέργειας στους σταθμούς βιοαερίου, οι νέοι σταθμοί που προγραμματίστηκαν και στήριξαν την τεχνοοικονομική τους μελέτη στην πώληση της κιλοβατώρας στην ελεύθερη αγορά χωρίς φορολογία, θα υποχρεωθούν να ακυρώσουν τις επενδύσεις τους.
Το υπουργείο Γεωργίας και ειδικότερα το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι δήμοι, ανέμεναν τη λειτουργία νέων σταθμών ή/και την αναβάθμιση των υφιστάμενων για να απορροφήσουν τα οργανικά απόβλητα με την εφαρμογή του πληρώνω όσο πετώ από την 1/7/2024. Ωστόσο, με την εφαρμογή του ανταποδοτικού τέλους το υπουργείο Ενέργειας ακυρώνει όλους τους σχεδιασμούς του υπουργείου Γεωργίας και ακυρώνει τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υποχρεώσεων της, με επικείμενο κίνδυνο επιβολής προστίμων. Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε πάρα πολλές αναβολές στην εφαρμογή της χωριστής διαλογής των οργανικών αποβλήτων με την τελευταία να λήγει την 1/7/2024, γιατί δεν υπήρχαν σταθμοί βιοαερίου να επεξεργαστούν τα οργανικά απόβλητα. Με την εφαρμογή του ανταποδοτικού τέλους η Κυπριακή Δημοκρατία για ακόμα μία φορά δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.
Πηγή: Φιλελεύθερος