Μεγαλύτερη θρεπτική αξία έχει το σιτάρι που καλλιεργείται κάτω από αγροβολταϊκά συστήματα , σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ιταλών ερευνητών.
Το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας CNR, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και ο Ιταλός ειδικός στα αγροβολταϊκά REM Tec διεξήγαγαν τη μελέτη σε 11,4 εκτάρια σιταριού στο Borgo Virgilio, στην επαρχία της Μάντοβα. Το σύστημα διέθετε 7.680 πάνελ Bisol και 768 trackers σε ύψος 4,5 μέτρων, για συνολική κάλυψη φωτοβολταϊκών 1,3 εκταρίων.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τρία τμήματα 12 μέτρων x 12 με φωτοβολταϊκή κάλυψη με αναλογία εδαφικής κάλυψης (GCR) 13% και τρία τμήματα 144 m2 με GCR 41%. Χρησιμοποίησαν επίσης τρία ως τμήματα αναφοράς με παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς πάνελ και δομές σκίασης. "Η μείωση της ακτινοβολίας έχει αλλάξει ουσιαστικά το μήκος των φυτών σίτου. αυτό επηρέασε την ποιότητα της κτηνοτροφικής βιομάζας", δήλωσε η Lucrezia Ghidesi, Business Developer στη REM Tec srl, στο pv magazine Italy .
Η ομάδα εξέτασε παραμέτρους όπως ξηρή ύλη, τέφρα, περιεκτικότητα σε ακατέργαστες πρωτεΐνες, αδιάλυτες ουδέτερες πρωτεΐνες , πρωτεΐνες απορρυπαντικών αδιάλυτα οξέα, διαλυτές πρωτεΐνες, ουδέτερες απορρυπαντικές ίνες. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η σκίαση επηρέασε τα κλάσματα πρωτεϊνών και ινών στη βιομάζα σιταριού, ενώ επίσης επηρέασε την πεπτικότητα για τα μηρυκαστικά.
«Η εύπεπτη ουδέτερη ίνα που αξιολογήθηκε μετά από 24 ώρες επώασης στην κοιλιά αυξήθηκε με τη σκίαση», εξήγησαν οι επιστήμονες. «Τα σκιασμένα οικόπεδα είχαν επίσης υψηλότερη ακατέργαστη και διαλυτή πρωτεΐνη, αδιάλυτη όξινη πρωτεΐνη, όξινη και ουδέτερη ίνα από τα οικόπεδα ελέγχου. Η βιομάζα από σκιασμένες επεξεργασίες είχε καλύτερη αναλογία ασβεστίου-φωσφόρου για τη διατροφή των μηρυκαστικών». Η ομάδα πραγματοποίησε τα πειράματα μεταξύ 2022 και 2023. Η REM Tec είπε στο pv magazine Italy ότι τα δεδομένα θα πρέπει να επικυρωθούν περαιτέρω με πειραματισμούς το 2024.