Μέχρι σήμερα έχουν οι ενδιαφερόμενοι/ες περιθώριο για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», καθώς η πλατφόρμα με το πέρας της ημέρας θα πάψει να υποδέχεται αιτήσεις για την επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη ολοκλήρωση του προγράμματος φωτοβολταϊκά στη στέγη,προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, κάνοντας λόγο για “ξαφνικό θάνατο” του προγράμματος που βάζει τίτλους τέλους στο net metering.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) επισήμανε τις αβεβαιότητες για την επόμενη ημέρα της αυτοπαραγωγής καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει εκ νέου επιδότηση των μπαταριών σε συστήματα net-billing κι αν όχι, τι προτίθενται να πράξουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Σήμερα, το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για όσους δεν κάνουν χρήση των επιδοτήσεων είναι η έκπτωση δαπανών που οδηγούν σε λιγότερη φορολογική επιβάρυνση σε όποιον εγκαθιστά ένα οικιακό φωτοβολταϊκό (με ή χωρίς μπαταρία). “Αυτό το θετικό μέτρο δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει σε χρόνους αποπληρωμής συγκρίσιμους με τα ισχύοντα έως σήμερα”, σημείωνε πριν λίγες μέρες ο σύμβουλος του ΣΕΦ κ. Στέλιος Ψωμάς.
Σε ότι αφορά το ΦΠΑ, πρόταση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι πρόνοιες της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022 όπως π.χ. στη Γερμανία η οποία προχώρησε σε θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες και κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει η Ολλανδία (0% από 21% μέχρι πρότινος), η Βρετανία (0% ΦΠΑ για ηλιακούς συλλέκτες και αντλίες θερμότητας, από 5% που ήταν μέχρι πρότινος), η Κροατία (0% ΦΠΑ από 25% μέχρι πρότινος).
Οι εξαιρέσεις από το net billing
Με βάση, πάντως, το νέο πλαίσιο που έφερε το ΥΠΕΝ περιορίζεται η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) μόνο σε λίγες κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών, δηλαδή νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες, και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing). Ωστόσο, προβλέπει και ορισμένες εξαιρέσεις καθώς με net-metering θα μπορούν να συνεχίσουν μόνο: -όσοι υπαχθούν έως τις 15 Μαΐου στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” – φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται από αγρότες με ισχύ έως 30 kW (κιλοβάτ) – φωτοβολταϊκά δήμων – φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούν νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, – φωτοβολταΪκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
Μέχρι τώρα η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού αφορούσε το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (net metering). Πλέον, θα αφορά το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το νέο μοντέλο ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας.
Οι αιτήσεις
Πάντως στο “νήμα’ έσπευσαν πολλοί να καταθέσουν αιτήσεις στο πρόγραμμα. Συνολικά, τα εγκατεστημένα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στον έναν χρόνο του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” έχουν φτάσει τα 7.000, εκ των οποίων περίπου. Τα συμβασιοποιημένα συστήματα, που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο φτάνουν τα 13.000, εκ των οποίων περίπου το 70% είναι φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Εκτιμάται, δε, μετά και τη σημερινή ημέρα ότι στο πρόγραμμα μπορεί να υποβληθούν άλλες 10.000 αιτήσεις. Άλλωστε πέρα από την επιδότηση που προσφέρει το πρόγραμμα “κλειδώνει” ευνοϊκή τιμολόγηση της αυτοπαραγωγής με το σύστημα του net metering.