Με αλματώδη ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών οι άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Τουρκίας και η συνεχιζόμενη οικονομική της διαφοροποίηση έχουν τοποθετήσει τη χώρα ως έναν πολλά υποσχόμενο προορισμό για διεθνείς επενδυτές.
Η Amelia U. Santos-Paulino, η οποία ηγείται του Τμήματος Έρευνας Επενδύσεων στο Τμήμα Επενδύσεων και Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Εμπορίου και Ανάπτυξης (UNCTAD), αναφέρθηκε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ως τομέας που προσφέρει υποδομές σε ισχύ, υπηρεσίες και μια προσοδοφόρα επενδυτική αγορά που μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω χρηματοοικονομικές επενδύσεις. «Είναι πολύ καλό να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να γίνεται σημαντικός επενδυτής καθώς και ότι κατέχει μια σημαντική θέση στην προσέλκυση επενδυτών που δείχνει επίσης την ωριμότητα στην οποία έχει φτάσει η οικονομία της», είπε στο Πρακτορείο Anadolu (AA).
Σύμφωνα με τη Santos-Paulino, παρόλο που η διαχείριση των ενεργειακών έργων είναι πολύ πιο δύσκολη από τη διαχείριση μιας παραδοσιακής μονάδας παραγωγής, δεδομένου του σημαντικού αρχικού κόστους και του προεπενδυτικού σχεδιασμού που απαιτείται, αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις επένδυσης και δημιουργία κλαδικών θέσεων εργασίας.
Θετικό μήνυμα στους επενδυτές
Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος, η εφαρμογή των μακροοικονομικών μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομική διαφοροποίηση της χώρας.
Η Santos-Paulino ανέφερε τη σταθερότητα ως βασικό θεμελιώδη οικονομικό δείκτη για την ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI). Με βάση αυτή την προϋπόθεση, άλλα κρίσιμα ζητήματα θα ήταν ο βαθμός στον οποίο οι πολιτικές του έθνους ευθυγραμμίζονται με διεθνώς αναγνωρισμένους στόχους, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τις πολιτικές και τη διαρκή τήρηση αυτών των πολιτικών. "Στο τέλος της ημέρας, οι επενδυτές εξετάζουν τρία πράγματα. Επιστρέφοντας στην επένδυσή τους, το θεσμικό πλαίσιο και τη διευκόλυνση που θα λειτουργήσει στη χώρα. Η Τουρκία έχει πλεονέκτημα σε αυτούς τους τομείς σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Έτσι, εάν η χώρα συνεχίζει έτσι, μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της χώρας», σχολίασε.