Το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και Δόμησης ενέκρινε κανονισμούς που απαιτούν από τα νέα κτίρια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών. Οι κανόνες ισχύουν για όλα τα νέα μη οικιστικά κτίρια με εμβαδόν σε στέγες άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων και για μονοκατοικίες με στέγες μεγαλύτερες από 100 τετραγωνικά μέτρα.
«Εκτιμούμε ότι αυτοί οι ιστορικοί κανονισμοί θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων επιπλέον εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ έως και 3.500 μεγαβάτ έως το 2040», ανέφερε το υπουργείο.
Ο κανονισμός αναφέρει ότι οι μονοκατοικίες κατοικιών πρέπει να εγκαταστήσουν Φ/Β συστήματα ελάχιστης ισχύος 5 kW. Τα νέα μη οικιστικά κτίρια ύψους κάτω των 42 μέτρων πρέπει να εγκαταστήσουν Φ/Β χωρητικότητα ίση με το μισό της επιφάνειας της στέγης τους διαιρούμενο με το 10. Ωστόσο, τα μη οικιστικά κτίρια μπορούν να επιλέξουν μικρότερα συστήματα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλο ρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την επίσπευση των εγκαταστάσεων.
«Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για παράδειγμα, υπόστεγα ή προσθήκες σε διατηρητέα κτίρια», ανέφερε το υπουργείο. «Επίσης, χορηγούν στους μηχανικούς της πόλης την εξουσία να εξαιρούν τα κτίρια από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος σε περιπτώσεις όπου το κτίριο έχει μοναδική αρχιτεκτονική αξία ή όπου η οροφή προορίζεται για μελλοντική κατασκευή και η εγκατάσταση του συστήματος θα παρεμπόδιζε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».
«Αυτή η πρωτοβουλία θα εξοικονομήσει χρήματα για τους κατοίκους, θα τους επιτρέψει να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία του Ισραήλ και θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν.