Μενού Ροή
Ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη η Ελλάδα στη διείσδυση φωτοβολταϊκών

Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τη διείσδυση ηλιακής ενέργειας. Τα ηνία κρατά η Ισπανία με ποσοστό 21,1%, μπροστά από την Ολλανδία (20,5%) τη Χιλή (19,5%) αλλά και την Ελλάδα (17,8%), σύμφωνα με δεδομένα της τελευταίας έκθεσης «Snapshot of Global Photovoltaic Markets 2024» του Προγράμματος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA-PVPS).
 

Στην περίπτωση αυτή, η παραγωγή βασίζεται στη θεωρητική παραγωγή όλης της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ενέργειας, που υπολογίζεται με βάση τη συσσωρευμένη φωτοβολταϊκή δυναμικότητα στο τέλος του 2023, κοντά στην ιδανική τοποθεσία, προσανατολισμό και ιδανικές ετήσιες καιρικές συνθήκες, και περιλαμβάνει παραγωγή εμπορικής κλίμακας, αυτοκατανάλωση και ακόμη και παραγωγή εκτός δικτύου.Τα στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να διαφέρουν από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία σε ορισμένες χώρες. Πρόκειται προφανώς για μια αισιόδοξη αξιολόγηση και θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτική, καθώς παρέχει μια αξιόπιστη εκτίμηση για σύγκριση μεταξύ χωρών και δεν αντικαθιστά τα επίσημα δεδομένα.
 

Η Ισπανία πρόσθεσε 7,7 GW φωτοβολταϊκών πέρσι, παρόλο που η νέα δυναμικότητα ήταν 10% μικρότερη από εκείνη που εγκαταστάθηκε το 2022, αυτό επέτρεψε στην Ισπανία να τοποθετηθεί στην έκτη θέση παγκοσμίως σε πρόσθετη δυναμικότητα, πίσω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία, και στην ίδια θέση σε συνολική φωτοβολταϊκή δυναμικότητα, με 37,6 GW, πίσω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.
 

Ισχυρές αυξήσεις


Ο αριθμός των χωρών με θεωρητικά ποσοστά διείσδυσης άνω του 10% διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 18, και ενώ χώρες με μικρότερο πληθυσμό όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Χιλή και η Ελλάδα ήταν ηγέτες, πιο πολυπληθείς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία επίσης ξεπέρασαν το 10%. Η παγκόσμια συσσωρευμένη φωτοβολταϊκή δυναμικότητα αυξήθηκε σε 1,6 TW το 2023, από 1,2 TW το 2022, με 407,3 GW έως 446 GW νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων που τέθηκαν σε λειτουργία, και περίπου 150 GW μονάδων σε αποθέματα παγκοσμίως. Με ενεργές πολιτικές ανάπτυξης, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κίνα αυξήθηκαν σε ρεκόρ 235 GW DC (ή ακόμα και έως 277 GW) ή πάνω από το 60% της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας φτάνοντας τα 662 GW συσσωρευμένης δυναμικότητας.
 

Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη


Η Ευρώπη έδειξε συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη εγκαθιστώντας 61 GW . Στην Αμερική, οι δύο κύριες αγορές αυξήθηκαν: οι ΗΠΑ, μετά από ένα αργό 2022, εγκατέστησαν 33,2 GW, και η Βραζιλία διατήρησε τη δυναμική της αγοράς του 2022 για να εγκαταστήσει 11,9 GW, τοποθετώντας τη συσσωρευμένη δυναμικότητά της στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, αμέσως πίσω από την Ισπανία. Η Ινδία είχε μια ελαφρώς πιο αργή χρονιά, με 16 GW, και πάλι κυρίως σε κεντροποιημένα συστήματα. Άλλες αγορές Ασίας-Ειρηνικού επίσης επιβραδύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας (3,8 GW), ενώ η Κορέα (3,3 GW) και η Ιαπωνία (6,3 GW) παρέμειναν σταθερές.
 

Η Ηλιακή ενέργεια απογειώνεται


Η ανάπτυξη της αγοράς εκτός της Κίνας έφτασε σε αξιοσημείωτο ποσοστό 30%, ενώ η εγχώρια ανάπτυξη της Κίνας ξεπέρασε το 120%, γεγονός που εξηγεί την τεράστια ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας